2LO
week 46

De BBC — wat toen nog voor British Broadcasting Company stond — begon met uitzenden op 14 november 1922. En normaal zijn de herdenkingen van zulke verjaardagen niet heel interessant. Pas over tien jaar, als we honderd jaar verder zijn, wordt zo’n datum echt bijzonder.

Bovendien begon de Friese radiopionier Hanso Idzerda al in 1919 met een geregeld radioprogramma op de zondagavond.

En toch was dat 90-jarige jubileum van de BBC wel het evenement dat me het meest boeide de afgelopen week. Dit kwam door wat de geschiedkundige Huizinga ‘de historische sensatie’ heeft genoemd.

Ofwel, de kwaliteit van het archiefmateriaal dat de BBC gebruikte in de herdenkingen was bijzonder hoog; en daarmee spectaculair.

Toegegeven, de mensen spraken iets hoger indertijd, en helderder, maar ik had niet het idee naar uitzendingen van negentig jaar terug te luisteren. Toch kwam er wel degelijk even een radiopastor aan het woord, die een paar stichtende woorden sprak bij de overgang naar het jaar 1923.

Er was een vrouw die een praatje over het werk in de tuin ging houden, het hoorspel bestond al, en er was nieuws.

Slechts aan de muziek in de muziekprogramma’s viel op dat tegenwoordig heel andere smaken populair zijn.

Maar door dergelijk materiaal kan een afstand in tijd in éen keer wegvallen.

Dat er later mensen zijn met herinneringen aan zo’n tijd, die deze desgewenst best willen vertellen, volstaat namelijk niet. Toch komen de Nederlandse radio en televisie in hun geschiedenisprogramma’s zo zelden verder dan dat.

Het verleden moet zelf spreken. Als dit kan.


[x]#10504 fan maandag 19 november 2012 @ 13:18:44