Te fietsen | week 48
100 Watt

Sommige wielrenners trainen met meters in hun fiets die rechtstreeks het geproduceerde vermogen tonen. Robert Gesink is zo’n renner. Vandaar dat hij altijd zo’n belachelijk klein versnellinkje trapt als de weg omhoog loopt. Dat kost dan het minste kracht.

Anderen trainen met een hartslagmeter om, en zorgen ervoor nooit boven een bepaalde hartfrequentie te komen.

Nog weer anderen doen het op hun gevoel. Omdat een mens heel wel in staat is om te voelen dat een inspanning te veel inspanning kost. Maar dit is dan weer niet wetenschappelijk, dus daar hebben trainers en coaches een hekel aan.

In mijn tijd als atleet heb ik nog net de opkomst van de hartslagmeter meegemaakt. En de ervaringen die anderen daar mee hadden, zetten me niet aan om naar zo’n ding te verlangen. Al was het wel grappig op training om de lopers met een meter te dwingen om zich iets te forceren; zodat de meter piepte dat hun hartslag te hoog was; en ze meteen hun tempo een heel eind moesten laten zakken.

Maar met zo’n onmogelijk dure vermogensmeter zou ik weleens willen fietsen. Al was het maar om te zien hoeveel Watt ik er toch nog in stop als het fietsen vanzelf gaat, snel voor de wind. Want dat vermoeit meer dan het lijkt.

TestKees van de Fietsersbond legde ooit vast hoe snel verschillende typen fietsen gaan als de man of vrouw daarop 100 Watt aan energie produceerde. Waarbij een constatering was dat de meeste fietsers in Nederland luie fietsers zijn — niet ten onrechte overigens, op de standaard fiets zit je zo rechtop dat een grotere inspanning je amper sneller laat rijden. De luchtweerstand is veel te groot.

Bob den Uyl kon zich daar begin de jaren zeventig nog vreselijk kwaad om maken.

Overigens gaat een fietser in een velomobiel met diezelfde 100 Watt inspanning bijna twee keer zo snel als op een omafiets.

In een terzijde meldde TestKees hoe bevreemdend het was om telkens die 100 Watt op een elektrische fiets te rijden. Omdat het motortje daarbij zo ongemerkt meehielp.

Bij tegenwind was de accu wel leeg na een uur. En dat staat er in de foldertjes toch zelden bij.


[x]#10522 fan maandag 26 november 2012 @ 12:20:43