Makers | Part 3
Cory Doctorow

Op driekwart van de roman, na ruim driehonderd bladzijden, drong zich de simpele conclusie op dat het boek te lang is. Alle vaart is er dan uit. De introductie van weer een leuke nieuwe uitvinding helpt niet om de aandacht vast te houden. Ik verlangde naar de afronding van alles. Dus las ik daarop de laatste honderd bladzijden er prompt ook maar bij.

In het eerste deel van Makers verstrijken meerdere jaren. In het derde deel heeft de schrijver ineens het dubbele tal pagina’s nodig om weken te beschrijven. Terwijl Doctorow niet meer doet dan het verhaal naar een heel ververvelende stagnatie toe schrijven.

Disney sues onze helden. Dus bereiden onze helden een eigen proces voor. Waaraan het enig nieuwe is dat ze daarvoor een NV oprichten, die durfkapitaal aantrekt, en een vijftienjarenplan opstelt. Omdat ze Disney voor miljarden willen plukken met dat tegenproces.

Satirisch gezien is dat nog een aardig idee. Al heeft Doctorow op zich weinig meer gedaan dan de huidige praktijk van de strijd rond software-patenten iets uit te vergroten.

Maar hoe interessant is het om je in te leven in wie een slepende rechtszaak gaat winnen, waarin beide partijen niets anders gaan doen dan te overdrijven welke schade de ander hen heeft toegebracht.

Ik wist dat dit boek zich er niet toe leende om er weken over te doen. En dat vermoeden bewees zich. Het boeklogje over Makers volgt daarom snel, om dit project afgerond te hebben.

Komende maand komt Doctorow met Homeland, het vervolg op zijn roman Little Brother; een boek dat ik wel goed vond. Dus kan ook dat nieuwe boek alleen maar tegenvallen. Maar ik houd hoop.

[ lees al mijn gedachten over Makers hier ]


[x]#10701 fan dinsdag 22 januari 2013 @ 17:18:54