Te fietsen | week 04
draaimolen

Dit is het jaargetijde niet om grote ontdekkingen te doen op de fiets. Zelfs knutselen en onderdelen vervangen, heeft weinig zin – alles zou maar extra slijten door de pekel en het vocht.

Binnen de fiets op een rollenbank zetten, schenkt me evenmin genoegen.

Dus blijft er misschien alleen het lezen over fietsen over om lol aan te beleven. Zelfs al moet ik daar over constateren dat schrijven over fietsen misschien nog wel moeilijker is dan schrijven over sex. Talloze boeken worden in het genre uitgegeven. Nogal weinig winden op.

Boeken over wielrennen blijven te vaak steken in de ademloze bewondering van een fan. [En dan heb ik een groot aantal van de beste boeken over de sport ooit gelezen, volgens Cycle Sport Online].

Boeken over fietsreizen gaan daarentegen altijd te veel over de reis en te weinig over de fiets. Bovendien kampen zulke verslagen gauw met het probleem dat het algemene te zeer verbijzonderd wordt.

Opvallend genoeg komen de beste stukken over fietsen daarmee waarschijnlijk van randonneurs; ook wel Audax-rijders genaamd. Terwijl deze mensen iets doen wat ik juist vreselijk zou vinden op de fiets. Die zijn nu aan het trainen voor Londen-Edinburgh-Londen [LEL], een fietstocht van 1.400 kilometer later dit jaar die aan éen stuk in vijf dagen moet worden afgelegd.

Deze fietsers reden Parijs-Brest-Parijs in 2011, éen van de oudste wielerklassiekers die nog verreden wordt, zij het dat er geen profrenners meer mee mogen doen. Die moesten ruim 1.200 kilometer rijden binnen 90 uur.

Van mijn eigen lange tochten weet ik dat er weinig vervelender is om te doen dan zulk fietsen. Automatismen nemen het over op den duur. Je wordt zelf een fiets. Een nietsziende draaimolen. Anders zijn al die kilometers niet vol te houden. En achteraf heeft het lijf altijd onverwacht veel geleden ergens.

Dus is het vooral de trots op de prestatie later die zo’n tocht tot een belevenis maakt.

Maar lees ik een verslag als ‘Brestward Ho!’ van J.B. Wadley, over zijn Parijs-Brest-Parijs in 1971, dan kriebelt het toch.

Zij het, alleen tijdens het lezen.


[x]#10718 fan zaterdag 26 januari 2013 @ 16:02:54