Te fietsen | week 07
winterfietsen iii

De winter 2012/2013 is nog niet voorbij, al begint de meteorologische lente al snel. Er wordt nog kou voorspelt de komende week. Op de wegen zal blijven worden gestrooid. Om deze pekel kan ik mijn fietsen nog steeds geen grote voorjaarsbeurt geven, en zo nodig van een nieuwe ketting voorzien.

Toch zijn er wel alvast enkele conclusies te trekken over het fietsen deze winter — omdat het vaker en langduriger koud was dan vorig jaar, en ik desondanks meer reed.

En de belangrijkste constatering voor mij is dan dat kou me relatief weinig doet. Zelfs toen het behoorlijk vroor, en er een stevige oostenwind woei die een extra chillfactor meebracht, waren mijn ritten goed te doen. Zij het dat mijn snelheid soms nogal laag was met wind tegen.

Maar tegen kou is nog wel te kleden. Oostenwind tegen vraagt simpelweg altijd een extra, liefst winddichte laag meer. Meewind maakt het juist mogelijk tot heel koud met een enkel Under Armour thermoshirt en een winterjackje toe te kunnen. Fietsen vraagt een inspanning van de grootste spieren die wij mensen hebben, dat genereert vanzelf een hoop warmte.

Als er problemen waren, ontstonden die altijd door sneeuw.

Hagel was ook vervelend, ijzel heb ik gelukkig niet meegemaakt, maar sneeuw viel er volop deze winter, en die bleef ook dikwijls liggen.

Zelfs als de sneeuw overdag wegsmolt, bleef die vervelend, als de plassen op de weg ’s avonds weer opvroren.

Dus is het niet eens de echte winter die me plaagt, maar vooral de aanzet tot winter telkens. Als de temperaturen net om het vriespunt schommelen, en er neerslag is, die dan troep oplevert.


[x]#10784 fan zondag 17 februari 2013 @ 12:48:37