Te fietsen | week 08
remmen

Pas na dertig kilometer rijden dinsdag, merkte ik dat de achterrem van mijn fiets niet aangreep. Foutje van mij. Zonder enige gevolgen overigens. Ik had de middag daarvoor de achterband verwisseld. De achterrem daarom open gezet, zodat het wiel eruit gepakt kon worden. En daarna de rem niet meer dichtgeklapt.

En dit is me vaker overkomen.

Ook gebeurde het eerder dat me pas na een tijd opviel dat de achterrem niet of nauwelijks bruikbaar was.

Terwijl ik de achterrem toch een stuk vaker gebruik dan de voorrem — al is de rem voor zo veel nuttiger om een fiets snel tot stilstand te krijgen.

Ik houd blijkbaar de oude wijsheid aan dat er weliswaar remmen op een fiets horen te zitten, maar dit niet betekent dat je die ook moet gebruiken. Ervaren fietsers doen hun best om altijd in beweging te blijven.

Daarom heb ik een grote hekel aan stoplichten. Helemaal in de winter. Liever fiets ik om, dan gedwongen ergens bij een kruising te staan wachten tot ik eindelijk verder mag. Anderhalve minuut wachttijd is niets bij een beetje verkeerslicht. En zelfs met het wandeltempo van twintig kilometer is op de fiets in die tijd zo al vijfhonderd meter afgelegd.

Neemt niet weg dat het dom is om mijn remmen niet dicht te klappen als het wiel is teruggezet. Ook al omdat dit bewijst dat ik niet gecontroleerd heb of het wiel wel goed stond — de afstand van de remblokjes tot de velg aan weerszijden is een goede indicatie of alles wel spoort.


[x]#10809 fan zondag 24 februari 2013 @ 14:37:25