Bonus
week 09

Boeklog levert mij soms een onmogelijke verplichting op. Er zijn namelijk boeken waarover niet meteen wat te schrijven is – zoals ik toch het liefste doe. Omdat mijn eerste onmiddellijke reactie geen recht doet aan de schok die ik voelde.

Gelukkig zijn dat niet heel veel boeken over een heel jaar gerekend.

Jammer genoeg zijn dat niet heel veel boeken over een heel jaar gerekend.

Want misschien bieden juist wel deze boeken dát waarom ik lees. Omdat door zulk lezen iets verschuift.

Toegegeven, door boeklog heb ik ook al weleens ontdekt een boek toe te juichen om redenen die me jaren daarvoor ook al eens erg enthousiast hadden gemaakt. Had al die opwinding eerder toch geen enkele uitwerking — omdat de aanleiding blijkbaar geen blijvend effect opleverde.

Maar. Het boek Debt. The First 5,000 Years van David Graeber schudt mijn ideeën over economie nogal grondig op. Omdat het zo radicaal anders is dan de gebruikelijke inzichten die economen te bieden hebben.

David Graeber is een Amerikaanse antropoloog. Maar hij werd ook dé adviseur achter de Occupy-beweging; Graeber is de man die de slogan bedacht:

We are the 99%

Al geldt tegelijk ook dat het onzin is hier bij Graeber nadruk op te leggen, en bij economen als Krugman, Stiglitz, of Galbraith te negeren dat zij voor de Amerikaanse overheid hebben gewerkt, en daarmee een agressief oorlogsvoerende macht te hebben gediend.

Graeber herschreef slechts de wereldgeschiedenis in zijn boek. Het vergt tijd om dat te verwerken.

Ondertussen valt over de huidige financiële crisis simpelweg te zeggen dat de financiële wereld niets meer te maken heeft met de reële economie.

Ondertussen houden de banken simpelweg de nationale regeringen in gijzeling. En mede daardoor is er nog nooit zo veel geld geweest als op het moment. Al dit haalt zelden het nieuws. De feiten zijn te groot, en wijken te veel af van wat de media gewoon zijn te brengen — vanwege te systeemondermijnend.

Algemeen nieuws werd wel dat de Zwitsers voor een wet hebben gestemd, die aandeelhouders de macht geeft om bonussen aan het management te blokkeren. Want dat gegeven valt nog net wel te behappen.


[x]#10849 fan woensdag 6 maart 2013 @ 20:03:56

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Citaat van de dag | 042404/2016
 • Citaat van de dag | 041404/2016
 • Citaat van de dag | 021702/2015
 • Citaat van de dag | 100210/2014
 • Opinies zijn als kontgaten  weken 24 t/m 5212/2013
 • PRISM  week 2306/2013
 • Mingelen  week 2205/2013
 • Klantgegevens  week 2105/2013
 • Kamervragen  week 2005/2013
 • 3D  week 1905/2013

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  2 kommentaren

  len  op 7 maart 2013 @ 19:57:50

  Indrukwekkende link naar de hoeveelheid geld in omloop. Maar wat betekent dat nu? Zijn we globaal genomen twee keer zo rijk geworden de laatste 15 jaar? Of eerder twee keer zo arm aangezien die dubbele geldhoeveelheid verdeeld moet worden over plus minus identiek gebleven beschikbare grondstoffen? Hoe reëel is toegenomen geldhoeveelheid wanneer dit in hoofdzaak veroorzaakt wordt door financiële multiplicatorconstructies? Als dit boek dit ook maar een beetje uitlegt, bestel ik het nog vanavond.
  Nog een enorm interessante geldgrafiek: xkcd.com/980/huge

  eamelje.net  op 8 maart 2013 @ 14:45:17

  Die geldgrafiek toont een echte economische groei, gefingeerde groei uit de bankenomzet, en het gegeven dat de geldkraan is opengezet om iedereen rustig te houden — en daarnaast vast nog wel meer.

  Graeber publiceerde ooit een uittreksel van zijn boek — alleen staat daar niet in wat mij zo trof, en ik nog niet samenvatten kan. Anders dan in het simplistische: denken over economie in termen van geld — en daarbij geld zien als ruilmiddel — is fout.