Te fietsen | week 13
regels

Echte fietsers dragen altijd witte sokjes. Nooit zwarte. Echte fietsers hebben bovendien nooit een tasje onder hun zadel, en dragen hun fietspomp altijd bij zich in hun shirt.

Tenminste, zo luiden enkele van de regels die Herman Chevrolet opstelde, en publiceerde op de website ‘Het is koers!’. Daarbij werd hij sterk beïnvloed door the rules die al eens waren geformuleerd door een stel Amerikaanse fietsers.

En dat zijn vanzelfsprekend allemaal regels voor mooi-weer-fietsertjes. Voor de watjes en fatjes met spatjes. Voor mensen bij wie stijl boven alles gaat; zelfs als daar geen enkele logica meer voor is.

Als de wegen zo vaak nat liggen als in Nederland is het onzin om geen spatborden op je fiets te mogen hebben, vanwege een abstract hoger stijlideaal.

En de pompjes die in de achterzak passen van een wielertrui zijn waardeloze minipompjes, die je een lamme arm bezorgen bij een lekke band. Een beetje pomp heeft een aluminium buis van zeker vijftig centimeter, heet zoiets als Zéfal HPX, en wordt gewoon aan het frame van de fiets geklemd.

Moest je maar geen carboonfiets rijden met een oversized frame, dat enkel nut heeft om de merknaam in grotere letters te kunnen uitschreeuwen. En waar geen pomp meer aan past.

Vanzelfsprekend zijn veel van Chevrolet’s regels in scherts geschreven. Alleen staan ze wel voor een bepaalde mentaliteit. Ze wasemen nogal pijnlijk de Peter Pan-illusie uit dat ook mannen van middelbare leeftijd met een buik best voor professionele wielrenners kunnen doorgaan; als ze hun best doen op zulke profs te lijken.

Nu gun ik ieder zijn dromen. Maar mijn fietsplezier zit er nu juist in om zo ontspannen mogelijk rond te rijden. Stijlloos, desnoods. Dan ben ik maar geen fietser in de ogen van sommigen.
 


[x]#10907 fan maandag 25 maart 2013 @ 10:58:18