Bewijs
week 13

Meest verontrustend aan de zaak was nog niet eens dat politiebeambten bewijs vervalst hadden in een strafzaak. Schrikbarend voor mij was vooral dat vervolgens advocaten opmerkten dat zoiets vrij structureel gebeurt. En dat dit alleen weleens uitkomt in relatief grote zaken — waar de verdediging er werk van maakt.

Het is immers zo simpel. Nederland heet een rechtstaat te zijn. En die rechtstaat is zo ingedeeld dat zowel opsporingsapparaat als openbaar ministerie niet alleen het bewijs moeten verzamelen dat tegen de verdachte van een misdrijf spreekt. Zo horen even veel moeite te doen om ontlastend bewijs te verzamelen.

Maar zowel de politie als de officieren van justitie laten dat laatste er altijd wat bij zitten. En dat is trouwens een standaardklacht, waarover op boeklog misschien nu al te vaak werd geschreven.

Net als dat ik de huidige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ook al eens vaker de gevaarlijkste man in de Nederlandse politiek heb genoemd. Want gevaarlijker mensen dan domme mannen met geldingsdrang bestaan er niet. En ik denk niet dat Fred Teeven [VVD] ooit van het Dunning-Kruger-effect heeft gehoord.

Maar diezelfde Teeven moest ooit naar de politiek vluchten omdat in zijn vorige carrière, toen hij officier van justitie was, uitkwam dat hij getuigen oneigenlijk beïnvloed had. Daar is indertijd de Hoge Raad nog aan te pas gekomen, voor een schrobbering. Dus moest hij voortaan parkeerboetes afhandelen. In plaats als ‘crime fighter’ Teeven in de rechtszalen te pronken met zijn harde aanpak van allerlei drugsproblematiek — op de keper beschouwd overigens een heel merkwaardige misdaad. Mensen hebben overal en altijd in de hele geschiedenis roesmiddelen gebruikt. Dit maakt het vreemd willekeurig zo niet onnozel dat sommige strikt verboden zijn, en andere overal verkocht worden, in plaats dat daar een politieke oplossing voor is gekozen waar wijsheid uit spreekt.

Zo’n Teeven stamt uit een bedrijfscultuur, en die cultuur is rot. Dus mag het niet eens vreemd heten als wat dienders bewijs vervalsen door telefoontaps van iemand die drugs wilde kópen te laten klinken alsof deze man iets in de aanbieding had.

De Rijksrecherche kennende, zullen de betreffende politiebeambten vooral geprezen worden om hun buitengewone inzet.


[x]#10937 fan donderdag 4 april 2013 @ 20:57:18