Annechien
week 14

Teletekst is een merkwaardig medium. Uitgevonden al in de jaren zeventig. Door slimme mensen die meenden dat het mogelijk moest zijn om extra informatie mee te sturen in de ongebruikte lijnen van het TV-signaal. Weliswaar is deze techniek inmiddels achterhaald, maar juist door de vorm lijkt Teletekst me tegenwoordig sterker dan ooit.

Voorheen haalde iedereen zijn nieuws van het TV-scherm af — waarop ook Teletekst te zien was. Daarna kwam de bureaucomputer op. Maar inmiddels groeit er een hele generatie op die nooit iets anders heeft gekend dan internet via de eigen mobiele telefoon.

En op zo’n klein telefoonschermpje worden niet alleen de nieuwsaanbieders een soort Teletekst. Iedereen moet ineens wel erg korte en beknopte koppen brengen. En ieders artikelen moeten de belangrijkste informatie in de eerste vijftig woorden gaan bieden.

Ook worden lijstjes belangrijker dan ooit; om een overzicht te tonen, van wat een website verder te bieden heeft.

Zelfs nu ik bestudeer hoe mijn weblogs er het best uit kunnen zien op een smartphone, valt op dat alle opmaaksjablonen als homepage enkel zo’n lijst met titels bieden, met nog net een piepklein logootje daarboven.

En het lijstje aller overzichtlijstjes is al decennia Teletekst pagina 101.

Wie het tot de 101 schopt, heeft het daarom gemaakt in medialand.

Misschien daarom dat de Teletekst-redactie zo vaak simpele personeelsmutaties in bevriende media op deze overzichtspagina meldt. Er kan nog geen nieuwe weerman worden aangetrokken voor het TV-journaal, of dat luttele feit wordt tot belangrijk nieuws gebombardeerd.

En vervolgens nemen alle andere nieuwsmedia dat dan slaafs over. Op alle nieuwsredacties staat nog altijd standaard een TV aan met Teletekst daarop.

Dus toen een presentatrice meldde op te houden met het voorlezen van het 8-uur journaal, was dat niet alleen brekend nieuws. Dat er vervolgens een opvolgster komt, werd eveneens overal groot gebracht.

Terwijl. Dat 8-uur journaal?

Het is altijd een slecht teken als presentatie zo belangrijk wordt gemaakt; omdat het dan lijkt of presentatie boven inhoud gaat.

Die kritiek is alleen te weerleggen als de inhoud dagelijks uitmuntende keuzes toont. Terwijl, de journaalredactie heeft honderden mensen in dienst, maar geen enkele wetenschapsredacteur. Daarmee staan ze machteloos tegenover iedereen met een academische graad en ongezonde ambities. Dit alleen al is zo’n brevet van onvermogen dat zwijgen verder beter is.

Maar, leuk voor Annechien. Fris.


[x]#10942 fan vrijdag 5 april 2013 @ 11:47:56