Te fietsen | week 16
spatborden

Duitsland gaat in de wereld voorop in het gebruik van zonne-energie. En toen een Amerikaanse mevrouw van Fox News moest uitleggen waarom, was haar antwoord simpel. Het was gewoon altijd en eeuwig zonnig bij die Duitsers.

De waarheid ligt alleen iets anders. Overal in de VS is het aanmerkelijk zonniger dan in Duitsland. Op Alaska na dan. En de Fox-mevrouw werd vervolgens overal online belachelijk gemaakt.

Maar mij verklaarde deze episode iets dat me tot nu toe altijd bevreemd had.

Ik bezoek weleens Amerikaanse forums over fietsen. Ik lees zelfs weleens een Amerikaans boek over dat onderwerp. En wat me daarbij regelmatig opvalt, is dat het monteren van spatborden op een fiets daar nog een controversieel onderwerp is.

Want spatborden zijn lelijk. Ze rammelen. Ze happen wind. En ze zijn verschrikkelijk moeilijk om te monteren. Helemaal op een fiets die daar nooit voor ontwerpen werd.

Terwijl het daar nu net helemaal niet om gaat. Voor mij.

Ik ben zo’n Nederlander die een fiets zonder spatborden er naakt uit vind zien. Want weliswaar regent het hier het grootste deel van de tijd niet. De wegen liggen er wel degelijk nat bij in grote delen van het jaar. En zonder spatborden zou mijn rug eeuwig onder de modder zitten, en de aandrijving van mijn fiets telkens knarsen van alle aangekoekte zand en grit.

Zou er meer zon zijn, bleven de wegen niet zo lang nat liggen. Waren die spatborden minder hard nodig. Hadden we een Amerikaanse situatie, waarin de vraag of het nut heeft om spatborden op een fiets te monteren een luxevraag is. Omdat de directe noodzaak ontbreekt — ook al omdat de fiets daar geen vervoermiddel is, maar een sportattribuut.

Ze hebben alleen ergens wel gelijk in, die klagende Amerikanen. Het is inderdaad een crime om naderhand nog eens spatborden te monteren op een fiets die daar nooit voor gemaakt was. Ik was daar even bezig mee dit weekend.

En toen wilde het nog niet zoals de fabrikant van de spatborden het bedoeld had.


[x]#10970 fan maandag 15 april 2013 @ 23:27:44

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • enkel voor navigatie op de website  click op de links voor meer01/2014
 • Te fietsen | week 53  12187,3 kilometer12/2013
 • Te fietsen | week 52  de eeuwige terugkeer12/2013
 • Te fietsen | week 51  metgezel12/2013
 • Te fietsen | week 50  zomer12/2013
 • Te fietsen | week 49  plaatsnaambordje12/2013
 • Te fietsen | week 48  vastleggen12/2013
 • Te fietsen | week 47  vooruitgang12/2013
 • Te fietsen | week 46  handschoenen ii12/2013
 • Te fietsen | week 45  handschoenen i11/2013

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  2 kommentaren

  Branko Collin  op 21 april 2013 @ 17:09:59

  Is het niet zo dat het Amerikaanse woord voor ‘fietser’, ‘cyclist’, eigenlijk als ‘wielrenner’ vertaald moet worden? Als ik al eens een Amerikaans fietsforum tegenkom, dan gaat het er voornamelijk om de fiets zo licht mogelijk te houden. Want des te lichter, des te sneller je vooruitkomt. En dan kan ik me voorstellen dat iets als een spatbord als eerste sneuvelt.

  eamelje.net  op 22 april 2013 @ 07:59:03

  Het is andersom. Zij gebruiken cyclist bewust als aanduiding voor iets dat ze zijn. Want fietsen is een daad in een land ingericht op de auto. Wie er op de fiets naar het werk gaat, heeft bijvoorbeeld af te rekenen met het vooroordeel dat velen automatisch denken dat zij veroordeeld zijn voor autorijden onder invloed — geen rijbewijs meer te hebben.

  Maar in Nederland zegt niemand “ik ben een fietser” met dezelfde trots. Mensen gaan hier gewoon op de fiets naar het werk zonder daar verder een gedachte aan te wijden. Zelfs als ze weleens toertochten rijden en daarvoor trainen zal men eerder het werkwoord fietsen gebruiken dan het zelfstandig naamwoord fietser.

  ‘Cyclist’ heeft heel andere connotaties dan ‘fietser’; vanwege de heel bewuste keuze om te gaan fietsen daar.