Mingelen
week 22

Zelden voel ik me alleen, laat staan eenzaam. Maar toen iedereen op Twitter het vreselijk bleek te vinden dat politiek anchorman Ferry Mingelen ontslag is aangezegd, begreep ik de mensheid even niet meer.

Mingelen personifieert voor mij namelijk alles wat er mis is met de politieke verslaggeving in Nederland. Deze journalisten informeren niet, maar scheppen allereerst hun eigen werkelijkheid. Waarin dan bijvoorbeeld net gedaan wordt of de politieke partijen in Nederland voortdurend in hevige competitie zijn met elkaar, en er vrijwel elke dag een machtsstrijd plaatsvindt in de Tweede Kamer.

Daarbij worden alle trucs gebruikt die C. John Sommerville zo goed beschreven heeft in How The News Makes Us Dumb. Alles om te maken dat de kijker morgen zeker weer kijkt, in de hoop dan wel te weten hoe of het verder gaat.

Maar vrijwel niemand snapt dus dat Nederland een land is dat geregeerd wordt door coalities. Dat geen partij een andere partij kan afvallen, want bij de volgende verkiezingen is de stoelendans misschien zo dat juist zij met elkaar moeten regeren.

Theater is het daarmee wat ons door de vaderlandse parlementaire pers wordt voorgeschoteld. En de spreekstalmeester tussen de scènes door in dat theater is gauw eens Ferry Mingelen. Die altijd doet of hij op een gigantische afstand staat van alles, en daardoor ironisch commentaar kan leveren.

Dat dit nare maniertje toch zo geloofd wordt…

Want. Mingelen. De man wiens haar veertig jaar jonger is dan de rest van zijn hoofd, zodat ik niet eens naar hem kijken kan met het geluid uit.

Maar goed, gaat hij weg, komt er een ander pratend pak of mantelpakje voor terug, die dan Mingelen gaat nadoen.

Mijn kritiek blijft basaal: wie op een goede manier aan politieke verslaggeving doet, beschrijft de effecten van politiek beleid in de praktijk. En ja, dat is nogal wat meer werk dan leuk wat rondhangen op het Binnenhof, en dan doen of daar alles gebeurt. Precies omdat het de overheid betrekkelijk onverschillig laat wat politiek beleid in de praktijk betekent — onderzoek dat daar naar gebeurt, gaat er voornamelijk over of de juiste procedures wel gevolgd zijn.

Dus krijg je die onzin hier dat een overheid zijn bevolking niet eens op een fatsoenlijk betaalbare manier huisvesten kan.

* het definitieve portret van Ferry Mingelen is al eens geschreven, door Peter Middendorp, en staat hier.


[x]#11089 fan vrijdag 31 mei 2013 @ 11:16:54