Te fietsen | week 26
heuvelen

Ik fiets in steeds grotere cirkels rond mijn woonplaats — wat mijn mentale plattegrond van de regio nogal verfijnt. Tegelijk moet ik dat innerlijke beeld nogal eens bijstellen met hulp van een kaart.

Mijn inwendige kompas wijst lang altijd niet naar het noorden. Hoe een weg precies liep die ik afgereden heb, wil achteraf nogal eens een verrassing zijn.

Zelfs de wind vertelde lang niet altijd in welke richting ik reed.

Mijn favoriete tooltje van het moment, om routes van een ander in te laden, of de mijne achteraf te bekijken, is de dienst RidewithGPS.com. Zelfs al gebruikt ook die gewoon Google Maps voor het kaartmateriaal.

En Google Maps klopt niet altijd — bijvoorbeeld door het ontbreken van nogal wat bospaadjes. En van tunnels onder of viaducten over belangrijke wegen wordt weleens gedaan of die helemaal niet bestaan; en fietspaden langs doorgaande autowegen ontbreken ook nogal vaak — wat dan vreemde resultaten geeft bij het tekenen van een route; als de computer telkens eigenmachtig beslist dat ik ergens helemaal niet fietsen mocht.

Toch twijfel ik meer nog aan de hoogtelijnen van het digitale kaartmateriaal.

Nu zijn de hellingen in polderland platland zelden meer dan een hoge brug. Geregistreerd worden ze daarom amper. Toch heb ik volgens de hoogteprofielen — die automatisch worden aangemaakt bij het vastleggen van een route — nooit geklommen waar ik klom. Terwijl ik elders over hoogten gepasseerd ben die me daar niet zijn opgevallen.

Ongetwijfeld is dit in echt heuvelland anders, als er hoogteverschillen van meer dan tien meter overbrugd moeten worden.

En vergeten mag ik al evenmin dat de eeuwige wind tegen in polderland mijn bergland is. Want waar anderen 2013 vooral koud zullen vinden, is het jaar volgens mij allereerst absurd winderig te noemen.


[x]#11168 fan zaterdag 29 juni 2013 @ 12:57:04