Te fietsen | week 34
meten iii

Het Nederlands is soms onverwacht rijk. Ineens blijkt de taal dan namelijk woorden te bezitten die direct een simpel onderscheid mogelijk maken. Daar waar het in andere talen aanmodderen blijft.

Zo maken wij een onderscheid tussen ‘fietsen’ en ‘wielrennen’.

Voor de ene activiteit moet je je omkleden in nauwsluitend pakje, en een helm opzetten. En een donkere zonnebril niet te vergeten. Bij die andere bezigheid telt dat allemaal niet. Wielrenners lijken hier ook al gauw raar.

Uitslovers.

Elders maakt de taal geen verschil tussen de ene manier van fietsen en de andere. In het Engels heet alles ‘cycling’. En wat de meeste Engelstalige fietsfora gauw vermoeiend maakt, is dat de leden misschien wel weten dat er verschillende manieren aan fietsen bestaan, maar dat ze daar vervolgens niet naar handelen.

Bovendien is de infrastructuur in landen als het Verenigd Koninkrijk en de VS nauwelijks ingericht op fietsers. Of wielrenners. Wie daar op een fiets rondrijdt, is al gauw avant garde; een dissident. Wat ‘cycling’ al gauw tot een bekeringsgodsdienst maakt, met onvermoeibaar fanatieke zendelingen.

Dus zoek ik online wel de Engelstalige fietsfora op om de nuttige technische informatie die ze soms brengen. Maar de meeste discussies daar laat ik passeren.

Bekeek ik laatst toch een woordenstrijd over de vraag of je niet beter af bent zonder fietscomputer. Een discussie waarin al gauw nogal dogmatische stellingen betrokken werden.

Toch bleek ik onverwacht een mening te hebben over dit onderwerp. Een onpopulaire mening bovendien; want eentje die veel te genuanceerd was om op te vallen binnen de woordenwisseling.

Het is namelijk heel goed mogelijk om wel een fietscomputer te monteren, en om daar dan vervolgens nooit op te kijken. Wordt toch de op zich nuttige informatie vastgelegd hoeveel kilometer een voor- of achterband inmiddels mee gaat. En of de rek in de ketting niet weer eens gemeten worden moet.

Dat is echt geen data waardoor ik ineens boven mijn macht zou gaan fietsen. Of waardoor er plots onderweg niets meer te genieten zou zijn.

Het gaat nu eenmaal om het gevoel.


[x]#11265 fan dinsdag 12 november 2013 @ 13:36:56