Te fietsen | week 38
het regent bijna nooit

Het regent niet heel vaak hier, zo luidt het woord — ondanks de actuele statistiek dat 2013 de natste herfst in jaren heeft. En dat in Nederland relatief weinig regen valt, wil ik ook best geloven.

Alleen wordt dan de vraag toch waarom de wegen er vanaf oktober bijna altijd nat bij liggen.

Of ik in de wintertijd nu in de regen rijdt of niet. Bijna altijd moet de fiets opdrogen eenmaal thuis, en dan afgeschuierd worden om alle zand dat op het frame gespat is. Kan ik nog zulke goede spatborden hebben.

Gerard Poels uit Grave houdt sinds 2008 de website Het regent bijna nooit bij. Daarop vermeldt hij hoe vaak hij in de regen fietste tijdens zijn woon-werkverkeer naar Nijmegen. Ritjes van zeker veertig minuten zijn dat.

En Poels is iets negatiever dan het KNMI als het om de gemiddelden gaat — terwijl ook hij zelden in de regen rijdt. Wat dan komt omdat een buitje van niets bij hem even zwaar telt als een hele rit in de neerslag. Nat is nat.

Nog interessanter vond ik evenwel een reactie van KNMI-medewerker Peter Siegmund, die een langjarig statistiekje opstuurde aan Gerard Poels. Daarop staan de kansen die iemand heeft om in de regen te rijden in Nederland.

Siegmund schrijft:

Wie een uur buiten is, heeft een kans variërend van 9% in mei tot 16% in december om nat te worden. Voor een periode van 4 uur zijn de kansen ongeveer dubbel zo groot, respectievelijk 18% en 30%, en voor een dag is de kans op neerslag ongeveer 50%. De kans op neerslag in een periode van een week is het kleinst in juni, maar nog altijd 91%.

En plots ligt het dus toch nog net anders.

Het regent niet veel in Nederland. Maar het regent wel geregeld. Wat dan weer verklaart waarom de wegen er zo vaak nat bij liggen als de zonnekracht er niet meer is om ze meteen op te drogen.


[x]#11290 fan maandag 18 november 2013 @ 10:30:17