Te fietsen | week 46
handschoenen ii

De laagst geregistreerde temperatuur waar ik de afgelopen winter in fietste was -15° C. Dat stond tenminste te lezen op zo’n bord buiten bij een bedrijf; dat dan ook nog de tijd en de datum toont. De weerwebsites bevestigden overigens thuis dat deze waarde mogelijk was.

Toch had ik het toen niet koud. Het vroor namelijk al maanden. Gewenning had inmiddels ingezet. En ik was niet zo heel lang buiten.

Koud krijg ik het blijkbaar enkel op twee momenten. In de herfst moet mijn lichaam altijd duidelijk weer wennen aan de lagere temperaturen ineens. Een plotselinge 5° C in November kon daarmee weleens kouder zijn dan een -5° C in februari.

Dus zal er een belangrijke mentale kant zitten aan de beleving van temperatuur.

En er waren die momenten aan het einde van een wat langere fietsrit. Als ik het te warm had gehad, en zweette, maar inmiddels te vermoeid was geworden om dat inspanningsniveau vol te houden — waardoor de eigen warmteproductie afnam, en mijn zweet verkilde.

Daar is niet tegen te kleden, zo lijkt me. Dat probleem is eerder een conditieprobleem; gekoppeld aan het gegeven dat zo moeilijk ingeschat kan worden hoe je je over drie uur zult voelen tijdens dezelfde bezigheid.

Het advies van ervaren winterfietsers is om laagjes aan te trekken, of af te pellen, bij het rijden in de koude. Er bestaat zelfs raad over combinaties waarin het zweet spontaan zou verdwijnen. Wollen kleding wordt daarbij aanbevolen. En ideaal zou het dan zijn om een merinowollen basislaag te vervolgen met een kashmier truitje daar overheen.

Anderen raden dure winterjassen aan — gemaakt van stoffen die de wind van buiten tegenhouden, en toch van binnenuit ademen.

Maar zelfs die jassen zijn allereerst goed om hun extra ventilatiemogelijkheden. Pas de duurdere fietsjacks hebben ritsen onder de oksels, of op de armen, waar het te veel aan lichaamswarmte handig weg kan lekken indien nodig.

Enkel verder praktijkonderzoek zal me tonen deze winter wat werkt voor mij.

Ik heb allereerst decent zwarte handschoenen die voorlopig de perfectie vrij dicht lijken te benaderen. Die warm om de polsen aansluiten, en die ik ook kan blijven dragen bij langere inspanningen omdat ze niet zweterig worden.

Zit er nog een winddicht kapje aan dat een want maakt van deze vingerhandschoen, zou het regenen, of mocht de oostenwind het te koud weer maken.


[x]#11334 fan zondag 1 december 2013 @ 13:15:40