Te fietsen | week 50
zomer

De definitieve opmerkingen over het fietsen in de winter schreef ik al eens op. Waardoor het opvalt dat er van de zomer helemaal niets vergelijkbaars werd aangetekend.

Ik had het toen waarschijnlijk ook te druk met fietsen.

Maar vraag me om het grootste verschil tussen het rijden in de zomer of in de winter. Dan antwoord ik nu: de zintuiglijkheid.

Zaterdag merkte ik namelijk op de fiets onderweg zo goed mogelijk bezig te zijn om alle indrukken van buiten uit te sluiten. Vele laagjes droeg ik om het behaaglijk te houden om mijn lijf. Hoge schoenen voor warme voeten. Handschoenen had ik aan, vanzelfsprekend. En een pet met een lange klep, om te voorkomen dat regendroppen me het zicht zouden ontnemen; door op mijn bril te blijven plakken.

Luisterde ik ook nog eens naar een podcast.

En in deze cocon bewoog ik me voort, als passagier van mijzelf, door de grijze kilte.

’s Zomers fiets ik daarentegen voor mijn gevoel bijna naakt rond. Een strak broekje en een hemdje zijn dan de enige kledingstukken. Alles om maar zo veel mogelijk vel aan de zon bloot te stellen. En de warmte te voelen. En de rijwind om mijn huid.

Daarom mogen mijn kleren juist dan ook niet klapperen.

De hele zomer luisterde ik enkel naar het gezoem van de fietsbandjes op de weg.

Misschien groeide er om de gewenste zintuiglijkheid ook zo’n hekel aan helmpjes, en zonnebrillen, bedenk ik me nu.

Ergens op een plank in een kast bij mij thuis ligt weliswaar een fietshelm. Aangeschaft in een eerder leven, toen er een helmplicht was bij een georganiseerde tocht die me wel aardig leek. Dragen beviel me meteen al niet zo.

En zonnebrillen brengen toch ook een filter aan tussen mij en de werkelijkheid dat me steeds minder is gaan bevallen. De brillen die ik normaal draag, hebben bijvoorbeeld geen montuur — om niet tegen een rand aan te hoeven kijken.

In theorie zouden contactlenzen me dus nog meer vrijer moeten maken. Ware het niet dat ik ’s zomers ook brildragend ben om de insecten uit mijn ogen te kunnen houden.

Het is al zo vervelend als er dan alsnog een beestje tegen mijn oog aanvliegt. Laat staan als ik daarin nog een lens dragen zou.


[x]#11365 fan maandag 9 december 2013 @ 16:17:18