Opinies zijn als kontgaten
weken 24 t/m 52

Een persoonlijk weblog is een prachtig bezit. Helemaal omdat er niets hoeft met dat bezit. Zoals in 2013 gebeurde. Toen een groot deel van de tijd me de lust ontbrak om alle dagen iets publiek te maken op eamelje.net.

Van mijn beide weblogs is boeklog ook verreweg het makkelijkst om bij te houden.

Al zit aan boeklog dan wel het werk dat ik eerst al die verrekte boeken ook nog lezen moet.

Maar vervolgens is er altijd wel een mening over het gelezene, of wil ik iets aantekenen om dat niet te vergeten, en daarom schrijven de meeste boeklogjes zich bijna vanzelf.

Eamelje.net heeft als enige functie een openbare verzameling aantekeningen te zijn. Al is een groot nadeel daarbij wel dat zo veel op internet, als ik er naar verwijs, al zo vaak snel niet meer te vinden is. Linkrot woedt nog altijd volop online. Wat ik een merkwaardig fenomeen blijf vinden. Zo moeilijk is het niet om hyperlinks werkend te houden. Voor wie wil.

Dus lijkt de grootste waarde van dit weblog te zijn dat het ook mijn persoonlijke aantekeningen toont.

En soms is het inderdaad prettig om terug te lezen dat ik tien jaar geleden al wist wat ik vandaag verrast ontdekt lijk te hebben.

Maar steeds vaker is het eerder andersom. Juist door mijn gewoonte om bijvoorbeeld de actuele opwinding van een moment net iets breder te willen plaatsen, kom ik steeds op dezelfde onderwerpen terug. En daarover veranderen mijn ideeën doorgaans niet meer.

Dus brak mijn veer in 2013, toen ik mijn afkeer beschreef van de variétéartiest Ferry Mingelen — die zo universeel geroemd werd toen zijn afscheid eindelijk aangekondigd werd. Omdat Mingelen nu eenmaal de personificatie is van alles wat me tegenstaat in de Nederlandse journalistiek. En ik al zo vaak geschreven heb over de grote problemen met de kwaliteit van die journalistiek; en die van de parlementaire pers in het bijzonder.

Ook het grootste nieuws van gisteren, dat een adviseur van het Europese Hof stelt dat dataretentie tegen de grondrechten in gaat van ons [pdf], acht ik geen nieuws.

Het Duitse Constitutionele hof heeft datzelfde al eens geoordeeld. Maar iedereen met enig benul van grondrechten hoort te beseffen, zo lijkt me, dat er iets fundamenteels mis gaat als politici oordelen dat onze GSM’s en Smartphones voortaan ook als peilzenders moeten fungeren. En dat al ons internetgebruik voortaan vastgelegd hoorde te worden.

Toch hoorde ik daar vrijwel nooit iemand over; op een verdwaasde enkeling na; zoals ikzelve.

Wil ik blijvend iets hebben aan eamelje.net als aantekenplek, dan moet ik het dus eerder zoeken in de goede formulering dan in de juiste opinie. Want al die meninkjes liggen nu wel vast.

Zo lijkt me. Nu, 12½ jaar na oprichting van dit weblog. [1]

  1. Ik reken met 1 april 2001 als startdatum, hoewel uit die eerste maanden toen niets blijvend bewaard is gebleven, door mijn gepruts het juiste CMS te vinden. [ ]

[x]#11380 fan vrijdag 13 december 2013 @ 13:57:16