Te fietsen | week 53
12187,3 kilometer

Het is 31 december. Ik ga er niet meer uit dit jaar — op de fiets tenminste. Dus kan de boekhouding worden opgemaakt. En als de lange lijst met dagelijkse kilometrages in een spreadsheetje gestopt zijn dan meldt dit dat ik in 2013 twaalfduizend honderdzevenentachtig kilometer heb gefietst, en driehonderd meter. Plus of min 49 meter dan; want aan twee cijfers achter de komma doen we niet.

12187,3 gedeeld door 365 dagen is gelijk aan 33 kilometer en 390 meter per dag gemiddeld. Ofwel iets meer dan honderd kilometer elke drie dagen. Alleen fietste ik niet elke dag.

12187,3 is wel gemiddeld meer dan duizend kilometer fietsen per maand.

Nu interesseert dit eindcijfer me niet heel erg. Dat ik kilometrages bij houdt, heeft een technische oorzaak. Ik wil simpelweg weten hoe lang banden meegaan, kettingen, en remblokjes ook. Dit hangt mede van het weer af — liggen de wegen er nat bij, slijt alles meer. Wordt er met pekel gestrooid, gaat de slijtage ineens wel heel hard.

Overzicht in dit alles krijg ik hoogst af en toe, met wat knippen en plakken en dat spreadsheetje.

En de maandoverzichten weerspiegelen het weer in 2013 vervolgens aardig. Van januari tot en met april vroor het. Dus fietste ik in verhouding weinig. Mei en juni waren eveneens nog aan de koude kant, dus zitten beide nog onder dat maandgemiddelde van die duizend kilometer. De tweede helft van het jaar was zonniger en milder, op nogal wat regen na in september en oktober. En december eindigde met nogal wat dagen vol storm of harde wind; waarop ik niets fietste, vanwege geen zin aan tegenwind.

Ofwel, had het niet zo hard gewaaid de laatste weken was het jaartotaal nog hoger geweest. Maar ware de winter 2013/2014 begonnen met vorst vroeg in december, zoals de winter 2012/2013, dan hadde ik minder kilometers gereden.

In dat jaartotaal zit veel meer toeval dan toewijding.

En de kwaliteit van mijn fietsritten zit lang niet altijd in de kwantiteit.


[x]#11426 fan dinsdag 31 december 2013 @ 20:52:41