Medeweggebruikers
Te fietsen | week 03

De regionale omroep meldde dat de politie nogal wat hardrijders had geregistreerd op een stille weg in Siegerswoude, nadat er toch eens gecontroleerd was, op verzoek van omwonenden. Daar is de maximaal toegestane snelheid 60, en reed tenminste éen idioot bijna 120 km/u.

Zie je wel, dacht ik bij het lezen van dat bericht. Ik heb me niets ingebeeld.

Om me vervolgens te realiseren dat het nieuws om dat andere Siegerwoude ging — om Siegerswoude bij Frieschepalen — en niet om Siegerswoude onder Garijp, waar ik nog zo veel vaker door fiets onderweg naar huis. En waar de weg voor een groot deel ook een 60 km/u-weg is, en toch vrijwel niemand in een auto zich ooit aan de snelheidslimiet lijkt te houden.

Had ik de bevoegdheid gehad om te bekeuren, dan ware de Staatskas inmiddels met tonnen zo niet miljoenen aan verkeersboetes gespekt.

Terwijl het toch zo simpel is. De overheid heeft die snelheidslimieten per wegtype ingesteld opdat mensen die hard willen naar de wegen gaan waarop ze ook hard kunnen rijden. Snelwegen heten deze voorzieningen niet voor niets. Omdat zo wordt voorkomen dat de snelheidsverschillen op de andere wegen te groot zijn, en er daar te makkelijk onverwachte situaties ontstaan en daarmee ongelukken.

Kan ik me nog heel goed voorstellen dat een auto zo comfortabel rijdt dat de bestuurder 70 km/u gaat op een 60 km/u-weg, als deze even niet oplet.

Het gaat mij niet om hen.

Ik fiets rond als een knipperende kerstboom, zichtbaar op een mijl in het rond, om alle idioten die nog niet eens hun snelheidsmeter weten te vinden, op een halve meter voor zich. En dan nog blijft het hopen dat zo iemand ogen in zijn kop heeft.


[x]#11467 fan donderdag 16 januari 2014 @ 11:52:00

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • De leegheid van die levens  Te fietsen | week 0806/2014
 • Toerfiets  Te fietsen | week 0705/2014
 • Slijtage  Te fietsen | week 0604/2014
 • Niets bewoog in Langelille  Te fietsen | week 0504/2014
 • Rose Catalogus 2014  Te fietsen | week 0403/2014
 • Geur  Te fietsen | week 0201/2014
 • Pet  Te fietsen | week 0101/2014

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  Gelkinghe  op 19 januari 2014 @ 12:20:57

  Nog even kijken naar de op één na laatste zin?

  Het grote ergeren begint bij mij ’s ochtends al. Iedere ochtend zie ik op die 4 kilometer naar mijn werk zeker 3 overtredingen waarbij de veiligheid van medeweggebruikers in het geding is. En politie vertoont zich er echt nooit, ’s ochtends niet. ’s middags venmin. Behalve dan van de week, want bij een onbenullig ongelukje, dat de media niet eens heeft gehaald, daagden ze met 2 auto’s en 3 motoren op, die nog lang hun blauwe zwaailichten lieten branden. Ik zou willen dat ze er wat meer aan preventie deden, dan met een overmaat van vertoon op te dagen als het al te laat is.