Citaat van de dag | 0102

Theologie is de grootste intellectuele verliespost van de westerse geschiedenis: nergens is zoveel breinkracht verspild aan zo weinig inhoud. Filosofen houden zich er beter ver van.

Neem Plantinga, waarmee De Ridder en Rutten schermen, zonder evenwel één argument te noemen. ’s Mans werk is een rookgordijn van scholastische redenaties en pedante formalismen, waarachter een redenering schuilgaat die zo potsierlijk is dat ik ze hier zonder verlies aan inhoud in twee zinnen kan samenvatten: gereformeerde gelovigen zijn uitgerust met een onzichtbare voelhoorn in hun brein, door de Schepper zelf ingeplant, die aan hen onfeilbare kennis over God doorseint. Ergo: godsgeloof is rationeel! En wat met andersgelovige breinen? Die ontvangen ruis op hun antenne omdat ze zondig zijn. Bij de grootste doodzondaars – atheïsten – is het signaal morsdood. Dat soort dogmatiek, met een scholastisch strikje eromheen, gaat tegenwoordig door voor ‘filosofie’. […]

Maarten Boudry, ‘Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen’


[x]#11600 fan vrijdag 2 januari 2015 @ 08:17:31


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden