Overwegingen | 0108

Max Frisch lees ik. Eén van de postuum uitgebrachte dagboeken. Die bij hem nooit echte dagboeken waren, maar eerder reeksen aan korte uitgewerkte teksten;

Frisch herschreef deze notities ook met regelmaat. Om de formuleringen telkens nog preciezer te krijgen;

En de schrijver worstelt telkens met Israël in het boek — want dat land is weer eens in oorlog met een buur, en staat ondertussen zowat voor de poorten van Beiroet. Frisch meent dat hij daar dan iets meer van moet vinden, dan dat oorlog zo deprimerend is;

Bovendien verkeert hij op dat moment in de VS. Om daar te merken dat met geen Amerikaan over politiek te praten is. Ze begrijpen daar de positie van hun eigen land in de wereld niet. Er is geen enkele weet van de agressieve indruk die de buitenlandpolitiek maakt van het land;

Men begrijpt niet eens waar Frisch het over heeft als hij hen daarover iets probeert uit te leggen;

En ik wil hiermee niet zeggen dat je de grote schrijvers alleen moet lezen om troost van hen te ontvangen. Alleen helpt het wel om te zien waar ook zij zoal mee worstelden;

Dezer dagen wreekt het zich wat dat mijn weblogs bedoeld zijn als publieke aantekenschriften. Dat ik welhaast gedwongen ben om mijn ideeën op te schrijven, enkel omdat deze er zijn;

Tegelijk tekende ik vrij bewust niets aan online op de dagen deze eeuw waarin de rest van de mensheid zo zeker wist dat er net een onherstelbaar grote ramp was gebeurd. Omdat er tijden zijn van zwijgen, en momenten van spreken;

Zwijgen is zo veel beter, als regeringsvertegenwoordigers ineens de bek vol hebben over principes waaraan zij zich verder niets gelegen laten liggen. Nog altijd is het Staatstoezicht op mijn communicatie totaal, om een gevaar dat niet bestaat maar door hen bedacht is;

Zelfcensuur lijkt me zelfs hoogst gepast, als Nederlandse cabaret-miljonairs, die van hun leven nog geen grap hebben gemaakt waarvoor iemand de zaal verliet, mij serieus gaan uitleggen waartoe de vrijheid van meningsuiting dient;

Als ik me uit, is dat op een ander moment. Solo. Niet in koor.


[x]#11617 fan donderdag 8 januari 2015 @ 16:07:15