Winter 2014-2015
Te fietsen | week 10

Wanneer is de winter precies voorbij?

Voor de meteorologen is het simpel. Die rekenen er gewoon mee dat op 1 maart de lente begint. Daarom kon het KNMI ook al een terugblik publiceren op de afgelopen winter, met als voornaamste conclusie dat deze niet veel voorstelde.

Ik houd zelf liever 21 maart aan als datum. Dan staat de zon boven de evenaar, wordt de zomertijd al bijna weer ingevoerd, en haalt de temperatuur overdag eindelijk eens de dubbele cijfers.

Maar gevoelsmatig reken ik misschien zelfs nog anders. Dan is de winter pas voorbij als er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met winterse omstandigheden. Dus duren mijn winters ook altijd langer dan de drie maanden die er normaal voor staan.

En in tegenstelling tot de KNMI vond ik dat de winter 2014-2015 wel degelijk wat voorstelde, als fietser gezien. Al maanden lang waait het telkens bovenmatig hard. En als het een keer niet waait, is het meteen kil en klammig koud, want veel te vochtig, vanwege de mist.

Juist omdat het zo zelden echt vroor brachten de afgelopen maanden nu net alle vervelende zaken annex met winter. Natte koude, en veel zout op de weg.

Ben ik heel blij op een Clubman over te zijn gegaan, zodat de slijtage aan de bewegende delen van mijn fiets waarschijnlijk wel mee zal vallen — of anders hoogstens een tientje kost aan nieuwe onderdelen.

Vrieskou is gewoon minder vervelend dan de kou die er de afgelopen tijd telkens was. Want als het goed vriest verdwijnt vrijwel alle water voor even uit de lucht. In een kwakkelwinter met zijn natte kilte maakt juist het vocht het onaangenaam klam; en daarmee voor het gevoel heel wat onaangenamer.


[x]#11716 fan maandag 2 maart 2015 @ 10:01:21