Hel van het Noorden
Te fietsen | week 15

Op een fietsvakantie lang terug heb ik nog eens een pelgrimage gemaakt naar het Bos van Wallers-Arenberg — éen van de beruchtste hobbelpassages uit de wielerwedstrijd Parijs – Roubaix. En ja, de stenen lagen er slordig bij daar. Alleen maakte dat niet per se uit, omdat het pad slechts éen keer per jaar serieus werd gebruikt. Tijdens de koers Parijs – Roubaix. Op alle andere dagen sloot een slagboom de toegang af.

En een weg tijdens een fietswedstrijd is toch een heel andere weg dan op zo’n willekeurige andere dag. De fantasie moet stevig aan het werk om nog iets bijzonders te zien in verlaten plaveisel. Hoe beroerd dat er ook bij liggen mag.

Hoogstens bij beruchte berghellingen voelt het als een prestatie om over dezelfde weg te rijden als beroemde profwielrenners hebben gedaan.

Tegenwoordig weet ik dat het gevoel van Parijs – Roubaix ook vlak bij huis te vinden is. De regionale fietsinfrastructuur ligt er met regelmaat knap beroerd bij. En dan gaat het zelfs om doorgaande wegen. Niet enkel om de paadjes achteraf, waar hoogstens landbouwverkeer langskomt, zoals in die wielerwedstrijd.

Eerder schreef ik ook al daarom het liefst op banden te fietsen waar wat lucht in kan; om als stootkussen te dienen; dat mijn banden aanzienlijk breder zijn dan die de wielrenners gebruiken.

En op dit uitspraak moet ik inmiddels toch wat terugkomen. Mijn vlugste fiets staat namelijk op harde vouwbandjes met een breedte van amper een inch. Alleen is me iets merkwaardigs aan deze banden opgevallen. Die rollen pas lekker als ik enige snelheid heb ontwikkeld. Onder de 25 km/u zijn ze veel te botserig, en daarmee naar. Een slecht wegdek wordt daarmee pas echt slecht.

Grote delen van het jaar is het alleen niet mogelijk om die snelheid makkelijk te halen. Dan is het weer er niet naar. Alleen probeer ik dan ook weleens vlug te fietsen. Op die dunne bandjes.

Nooit heb ik een grotere hekel aan scheef liggende klinkers dan dan. Nooit is mijn oordeel over de wegbeheerders stelliger.


[x]#11803 fan zondag 12 april 2015 @ 23:59:00