Rondje i
Te fietsen | week 28

Vier jaar terug begon ik om verschillende redenen opnieuw met fietsen. En éen daarvan had met de zomer te maken. Want de provinciale bibliotheek, waar ik zo veel van mijn lectuur betrok, was ineens aanzienlijk slechter te bereiken. Vakantiedienstregeling in het openbaar vervoer. Dus simpelweg wat boeken wegbrengen en ophalen, kostte ineens een halve dag tijd, enkel omdat er zo weinig bussen reden.

Grappig is dat ik, tot deze woorden eens achter elkaar werden gezet, nooit beseft heb hoezeer mijn lezen invloed heeft op andere domeinen van het leven.

Op de fiets naar de bieb gaf me aanzienlijk meer controle over mijn tijd die zomer. Zelfs al was het een eind trappen. Zeker 64 kilometer. Wat een rondje boekenhalen zo een inspanning maakte van een uur of drie.

En een inspanning was dat rondje absoluut, de eerste keren. Ik kon vrijwel niets meer, eenmaal thuis gekomen. Maar wel mocht ik me dan koesteren met de gedachte iets gepresteerd te hebben. En vermoeidheid is dan vrij goed te dragen.

Pas later, toen ik een lichter sneller fietsje kocht, en het fietsen nog wat serieuzer nam, ben ik mijn dagafstanden in een spreadsheet bij gaan houden. Helemaal zeker is het dus niet dat het rondje bieb inmiddels 4 jaar x 52 weken = minstens tweehonderd keer werd verreden. Veel kan het nooit schelen.

En dat lijkt misschien saai. Telkens hetzelfde rondje te rijden. Alleen is het dat nooit. Zo wordt er in de provincie telkens aan de weg gewerkt overal. Noodgedwongen kan het rondje de ene week best heel anders zijn dan het volgende.

[ wordt vervolgd ]


[x]#11925 fan dinsdag 14 juli 2015 @ 23:00:00