Bidon
Te fietsen | week 30

Hoe lang gaat een waterfles mee? Als die van het merk Tacx is, dat er mee schermt enkel biologisch afbreekbare plastics te gebruiken? Want hoe snel breekt dat plastic dan af?

Dat er op flesjes water uit de supermarkt een houdbaarheidsdatum staat, komt omdat er op een gegeven moment te veel weekmaker uit die verpakking in het water is gelekt. Percentueel. Wat de inhoud er dan niet gezonder op maakt. Percentagegewijs.

Maar wat geldt er bij bidons voor op de fiets? Waar doorgaans geen water in zit?

Op de langere fietsritten heb ik meestal twee drinkbussen bij me. Eén met water — ook nuttig om onderweg mijn handen te kunnen schoonwassen — en éen met mijn variant op sportdrank. Dat is meestal aangelengde appelsap, met in de zomer wat extra zout.

En altijd worden dezelfde drinkbussen gebruikt voor precies dezelfde taak. Want die drinkbussen met zoete troep erin gaan altijd schimmelen op den duur. Dat blijven petrischaaltjes. Hoe goed ik ook ze na afloop ook schoonmaak. Dat deze bidons na elke zomer worden weggegooid voor mijn gezond, is inmiddels routine.

Duidelijk is ook dat plastic bidons slijten in gebruik. Aan de buitenkant tenminste. De drinkflessen rijden mee door ze vast te klemmen in een houder. En het kost altijd moeite om ze uit die omhelsing te bevrijden. Net als dat bij het terugzetten de houder schuurt tegen de fles.

Want dat gaat vaak op de tast. ’s Winters in het donker zeker.

Verschillen zijn duidelijk zichtbaar tussen een nieuwe bidon en éen die frequent is gebruikt. Alleen voor het mooi al zouden de bidons waar enkel water in gaat ook elk seizoen moeten worden vervangen.

Waarom voelt dat dan toch als zonde?


[x]#11940 fan maandag 27 juli 2015 @ 11:58:20