Vocht
Te fietsen | week 35

Slechts éen keer heb ik de afgelopen zomer moeten stoppen met fietsen om ergens onderweg drinken te kopen. Niet toevallig was dat tijdens de allerlangste tocht van het jaar, toen de drie liter aan meegebracht vocht niet genoeg bleken te zijn.

Al had het toen misschien best zonder een kort bezoekje aan een supermarkt gekund.

Als ik Canadese onderzoekers mag geloven, dan heeft dehydratatie nauwelijks effect op lichamelijke prestaties — zo lang het vochtverlies onder de 3% blijft. En zweten deed ik nauwelijks die dag.

Zelfs al is het met moderne sportkleding moeilijk in te schatten hoe erg ik nu werkelijk transpireer.

De enige zekerheid die ik heb, wat dit betreft, is dat er nooit meer spontaan zoutbloemen op mijn kleren zichtbaar worden, eenmaal opgedroogd na een lange tocht. Anders dan enkele jaren terug.

Overigens is dat dan weer niet alleen aan een veel betere fietsconditie te danken — al breekt het zweet bij goed getrainde mensen aanzienlijk minder gauw uit dan bij ongetrainde. Ik weet me nu ook veel beter te kleden naar het weer. Voorheen trok ik vast met regelmaat te veel aan.

Bij die drie liter aan vocht die meeging op de lange rit zat een halve liter koffie in een goede thermosfles. Had ik nog een thermos mee gehad met echt koud drinken, een maatje melk bijvoorbeeld, dan was dat bezoek aan de supermarkt wellicht niet eens nodig geweest.

Het grootste probleem was namelijk dat er te weinig smaakverschil zit in wat ik wel mee zeulde. Op de koffie na was alles lauw en waterig. Vooral het water.

En veel meer dan dorst kreeg ik onderweg zin in iets anders dan ik bij me had. Ruim vijf uur op een fiets doen zoiets met een mens. Waarop het vervolgens ook heel prettig was om ombekommerd in éen keer driekwart liter melk te kunnen drinken — omdat er nog zo veel meer te krijgen was — in plaats van voorzichtig te moeten blijven met al wat er was.

Drinken en eten op de fiets is kortom lang niet alleen een zaak van het lichaam; wat wetenschappelijk onderzoek ook beweren mag.


[x]#11994 fan zondag 6 september 2015 @ 20:53:37