Fixed?
Te fietsen | week 40

In plaats van een freewheel had ik ook een vast tandwiel kunnen monteren, met een contramoer. Maar de enige goede reden daartoe leek me de winterhardheid van die oplossing. Aan een vast tandwiel kan niets kapot. Behalve dan dat de ketting van de fiets telkens, micron bij micron, aan de tanden vreet.

Want hoe houdt een freewheel zich na regen? Of na sneeuw. Enige afdichting tegen het weer zag ik ze niet hebben.

Mijn fiets tot een doortrapper maken, leek me verder meer problemen opleveren dan voorkomen. Alleen al omdat ik op een heel andere manier zou moeten leren fietsen. De timing bij vrijwel alles wordt plotseling anders. Want hoe drink je uit een fles onderweg, als je je benen niet stil kunt houden? Bijvoorbeeld?

Als de wielen en de pedalen altijd draaien, maakt dat bijvoorbeeld dat je minder schuin de bocht door kunt. Anders raakt je de grond met je pedaal. Een oplossing kan dan zijn om kortere cranks te nemen, of een fiets waarvan het bracket verder van de grond is.

Maar mijn cranks zijn al aan de korte kant voor mijn lengte. En van een bestaande fiets is de brackethoogte niet te veranderen — nu ja, een beetje nog, door op heel dikke banden te gaan rijden; en dat moet dan net ook passen in het frame.

Wedstrijdfietsers reden vroeger in de winter op fixies omdat hun traptechniek daar zo soepel van werd. Alleen kan ik nu net die vorm van kracht- en techniektraining heel goed imiteren met die ene versnelling van een freewheel.

Is er wel nog de efficiëntiewinst die er zou zijn bij een fixie, omdat de draaiende wielen de pedalen mee helpen rondgaan. Wat mij dan weer vrij weinig zegt. Het is niet of ik anders moeite heb de pedalen rond te krijgen. Ik vind het ook vreemd om op een fiets te gaan zitten die zwaar trapt tegen de wind in, om dan te jubelen hoe het achterwiel meehelpt om het net wat minder zwaar te maken tegen die wind.

Hebben fixies wel altijd nog de naam hip te zijn. Maar ik moest al heel lang mijn baard verven om nog voor hip door te kunnen gaan. Nog afgezien van alle andere verf daartoe nodig, onder mijn huid.


[x]#12044 fan vrijdag 9 oktober 2015 @ 00:00:00