Avontuur iii
Te fietsen | week 45

De introductie van de zelfrijdende auto kan niet snel genoeg komen, wat mij betreft. Mede in de hoop dat vervolgens vele Nederlanders beseffen dat het bezit van een eigen auto onzin is — want het ding staat vrijwel altijd stil — en het daarop een stuk veiliger wordt op de weg.

Tot die tijd blijft het voor mij improviseren. Autorijden zal mijn hobby nooit worden. Maar het openbaar vervoer als alternatief is ook weer zo wat. Treinen en bussen leveren je namelijk altijd af op plekken wat dichterbij je aankomst, en nooit al op de bestemming zelve.

En dan nog eens gaan wandelen kost enorm veel tijd.

Is het op vele stations inmiddels wel mogelijk om een fiets te huren. Mijn zakelijke treinpas komt zelfs met een gratis abonnement op de OV-fiets.

En het is ontegenzeggelijk nuttig om ter plaatse over een fiets te kunnen beschikken. Zelfs als dat een onverwoestbaar logge OV-fiets is; waarvan de banden nooit hard genoeg zijn opgepompt.

In voorkomende gevallen heb ik daarom weleens een eigen fiets meegesleept — wat nog een heel avontuur is met de NS; omdat zeker hun oude treinen veel te weinig ruimte bieden voor het meenemen van fietsen.

Een paar jaar terug kwam het trouwens nog als een groot geluk dat ik een fiets mee had. Mijn rit uit de Randstad terug strandde ’s avonds laat in Steenwijk, van waar de trein niet verder ging, en reizigers die nog verder moesten met bussen zouden worden vervoerd.

Waren die bussen er alleen nog niet. En omdat mijn fiets nooit mee zou mogen in dat vervangende vervoer, zat er weinig anders op dan vandaar naar huis te fietsen. Kocht ik nog wat eten en drinken voor onderweg in een snackbar, was ik ruim anderhalf uur later thuis. Sneller waarschijnlijk nog dan als ik geen fiets mee had gehad, en met die vervangende bus was meegegaan.

Zo’n ongebruikelijk besluit van een treinreis voelt dan even als een avontuur. Een gebeurtenis die maakt dat het bijna lijkt te lonen om altijd een fiets mee te nemen in de trein; al was het slechts een plooifiets. Tot je een volgende keer weer beseft wat een gehannes het is om iets in de trein mee te nemen dat groter is dan een heel klein rugzakje.


[x]#12090 fan maandag 2 november 2015 @ 12:30:04