December
Te fietsen | week 50

Behalve aan die luttele 7 uur en 39 minuten aan daglicht van het moment valt niet te merken dat het midden december is. Als de trend van nu zich doorzet, eindigt deze maand in de statistieken als een bizarre zes graden warmer gemiddeld dan normaal. Ik fiets zelfs gewoon in dezelfde kleding als ik van de zomer aantrok op een kille dag. Handschoenen heb ik pas twee keer gedragen — en dan was éen keer ook nog allereerst omdat het hard waaide en regende.

Waar mijn muts ligt, zou ik niet eens weten.

En toch rijd ik minder snel dan een paar maanden terug. Hoewel dat niet aan de omstandigheden zou hoeven te liggen.

Voor een deel ligt dat tempoverschil misschien aan mijn fiets. Mijn Clubman, die mijn eerste keuze is bij natte wegen, heeft vrij grote stappen tussen zijn acht versnellingen. Dus als ik naar mijn gevoel al moeite heb om vlot in de vijfde versnelling te fietsen, dan lijkt het niet direct logisch om zwaarder te schakelen naar de zes.

Daar zit een stap tussen van 22%.

Toch bleek dinsdag dat even zwaarder schakelen precies was wat ik nodig had om wel op snelheid te komen. Toen kostte het ook geen overdreven moeite om dat hogere tempo te houden. Geen tel was er het idee dat ik nu iets aan het forceren was.

Zoals wel vaker vermoed, fiets ik dus voornamelijk met mijn hoofd.

En dat hoofd is er niet altijd bij.


[x]#12153 fan woensdag 16 december 2015 @ 21:00:00