Val ii
Te fietsen | week 51

Ware dit een fietsdagboek geweest dan had ik op 20 november moeten schrijven plots hard te zijn gevallen. Voor het eerst in 43547,1 kilometer.

En het is mooi dat ik probleemloos de aarde rond kan fietsen, virtueel, voor ik weer eens val met schade. Alleen was die 43547,1 kilometer nog altijd te weinig.

De val had niet hoeven te gebeuren. Maar de weg die ik nemen wilde naar huis was onverwacht afgesloten, want die werd geasfalteerd. Nogal vreemd voor een vrijdagmiddag waarop het al tegen vijfen liep en schemerde. Waarop me twee mogelijkheden restten. Of ik kon dezelfde route terug gaan en dan zeker zes kilometer omfietsen, of een toeristisch fietspad nemen dat me tot een omweg van drie kilometer dwingen zou.

Koos ik voor de kortste straf. Bleek die smalle weg van betonplaten alleen niet te zijn schoongeveegd van rottende bladertroep.

Viel ik, meteen na een veerooster, in een scherp bochtje naar rechts, bijna in stilstand. Het voorwiel klapte ineens onder me uit; zo snel dat ik niet reageren kon, en daardoor vooral op mijn gezicht landde. Mijn bril ving de grootste klap op. Al schuurde mijn gezicht ook nog een stukje over het natte beton.

Dat leverde me daar schrammen op en schaafplekken. Alleen duurde het even voor ik zeker wist dat er enkel oppervlakkige schade was. Hoofdwondes bloeden nogal gul, dus was aanvankelijk slecht te zien hoe erg mijn huid kapot was.

De hedendaagse fietsreiziger gebruikt in zulke gevallen de selfie-camera van zijn telefoon om de schade op te nemen.

En, ach het had allemaal veel erger kunnen zijn. Ik had tenslotte al mijn tanden nog, en kon gewoon naar huis toe fietsen. Die niet gewilde kilometers om.

Alleen duurt het na zo’n gebeurtenis altijd even voor er nuttige afstand is, en de relativering die daar bij hoort. Hielp het ditmaal niet dat de wonden in mijn gezicht een tijdje nogal zichtbaar waren, en automatisch vragende blikken trokken.

Maar ware dit een dagboekje geweest, dan had de aantekening van die dag de val aanzienlijk groter gemaakt dan die was. We zijn ook alweer een kleine duizend probleemloze kilometers verder. Gedachteloos.


[x]#12160 fan zondag 20 december 2015 @ 22:08:15