2015: een fietsjaar in cijfers
Te fietsen | week 53

Het jaar is nog niet helemaal over, alleen lijkt het me uitgesloten dat zich nog dramatische veranderingen voordoen in mijn fietsstatistieken. Die paar kilometer die er na vandaag nog bijkomen, maken de trends over dit jaar niet anders.

En dan is de voornaamste constatering toch dat 2015 een heel gewoon fietsjaar was — want ik reed alweer ergens tussen de 12.000 en 16.000 kilometer in 365 dagen, en dat is tegenwoordig de bandbreedte voor normaal.

Het weer was de grootste invloed op dit kilometrage. In de zomer fiets ik niet zelden een twee keer zo grote maandafstand als in de winter.

Augustus was ook de enige maand waarop ik elke dag fietste — al was het op sommige dagen niet verder dan naar de supermarkt.

In januari negeerde ik al mijn fietsen voor negen dagen, in november waren dat er acht. Ik fietste daardoor op 328 dagen van de mogelijke 365.

Verder weegt voor het jaartotaal nogal mee hoe vaak ik lunchafspraken heb in Leeuwarden, Assen, of Groningen, en hoe vaak het dan gepast is daar op de fiets naartoe te gaan. Want dat levert dan onspannen ritjes op van tot een honderd kilometer, omdat er een lange pauze zit tussen heen- en een terugreis. Kilometers die anders niet gemaakt zouden worden.

2015 vond ik wel een winderig jaar. Dus hoewel de winter 2014-2015 mild was qua temperatuur, en de winter 2015-2016 nog altijd op zich laat wachten, stond er al die tijd vrijwel steeds 4 Beaufort of meer. En 5 Beaufort is de grens voor mij waarop ik nog vrijwillig de fiets pak voor ritjes buiten de stad. Nog meer wind levert enkel een strijd op waarin niets te winnen valt.

En dat ik er lol in houd, zonder iets te forceren, is het allerbelangrijkste. Fietsen moet als buitenspelen blijven voelen. Mijn fietsen is als wandelen in de natuur, mijn fietsen is als yoga. Ik moet me blijven verheugen straks weer te mogen opstappen.


[x]#12181 fan woensdag 30 december 2015 @ 23:00:00