Februari
Te fietsen | week 04

Ondertussen is het ook na vijf uur ’s middags nog altijd licht. Ik vind dat prettig. Want ondanks de uitvinding van het kunstlicht eindigt elke dag voor mij eigenlijk als het donker wordt. Daarna hoeft er niet meer zo veel. Alles wat daarna gebeurt, is als spelen in reservetijd. Met lichte tegenzin.

De winter 2015 – 2016 vind ik moeilijk te beoordelen tot nu toe. Voor tussenstanden is het misschien ook nog te vroeg. Naar mijn gevoel valt de winter wel mee; enkel omdat ik slechts een keer of wat handschoenen aan moest op de fiets.

Ondertussen kampten we wel met een horror-ijzelweek-des-doods van vier tot en met zeven januari. Dagen dat er geen fiets de schuur uit kwam. Dus representatief mag mijn gevoel over deze winter absoluut niet worden genoemd. Het is vanachter de centrale verwarming onmogelijk om te oordelen over het weer.

Wel waaide het telkens hard. Als er een keer minder wind stond dan 4 Beaufort dan duurde die luwte hoogstens een uurtje. Of anders regende het wel heel hard.

En de wekelijkse standaardritjes naar de bibliotheek hadden heroïsch geheten om de weersomstandigheden, als die ritjes een wielerkoers waren geweest. Met altijd nog opvallend veel ijs op de op- en afritten. Of anders wel die keer dat de wind aanwakkerde tot bijna een storm, en het regenen ging daarbij.

Heroïsch heten wielerwedstrijden overigens al gauw, als de rijders meer te bekampen hebben dan enkel hun menselijke tegenstanders. Als de omstandigheden meespelen. Mede omdat de wielerjournalistiek zo makkelijk blijft steken in praat over lijden.

Voor simpele forenzen gaat dat niet op. Wie met regelmaat dezelfde route af moet leggen, denkt eerder in termen van noodzaak en plicht. Als ik al een eigen benaming moest definiëren voor de lange ritten afgelegd in januari, dan moet dat iets nuchterder. Fietsritten waar onderweg niets aan is, en waarbij de thuiskomst als een opluchting komt, voelen hoogstens de eerste tien minuten binnen nog als een daad. Als overwinninkjes op de luiheid.

Daarna al niet meer.


[x]#12258 fan zondag 31 januari 2016 @ 22:05:34