Onderhoud
Te fietsen | week 06

Van de winter 2012-2013 herinner ik me nogal eens zoutresten van mijn fiets geborsteld te hebben. Want in die periode werd er gestrooid van november tot in april. Ik werd toen zelfs met regelmaat ingehaald door een strooiwagen. Die me dan even in een oranje zwaailicht baadde. Ik had indertijd namelijk net de vreugde ontdekt van goede hedendaagse fietsverlichting, en reed daardoor graag in het donker; op de momenten dat het afkoelde.

Deze winter kenmerkt zich tot nu toe door het zand. Want het waait en regent vooral. Dus liggen de wegen er almaar nat bij.

Als zo’n natte fiets eenmaal weer opgedroogd is thuis valt vooral op tot waar het vocht met dat zand allemaal spatte.

Toegegeven, smalle spatborden beschermen daarbij aanzienlijk minder goed dan brede. Al geldt ook dat mijn fiets met de smalste spatborden geen bijzonder profiel heeft op de banden; waardoor ik dacht dat die minder vocht zouden opsmijten onder het rijden.

En ik kijk dan even naar dat opgedroogde zand, en schuier het er ook zo weer af. Sommig onderhoud aan de fiets kost zo weinig tijd dat het dom wordt om dat na te laten.

Van de herfst heb ik de fietsen in de was gezet waarvan ik dacht dat ze deze winter gebruikt zouden worden. Dus in principe zou alles goed beschermd horen te zijn. En toch twijfel ik daar weleens aan, door de nieuwe ladingen zand steeds. Zelfs al kleven de zandkorrels allereerst aan de achtervork en het spatbord daar. En zelfs al is alles nog altijd simpel schoon te vegen.

Elke keer alles met lauw sop schoonwassen en daarna opnieuw beschermen wordt alleen ook weer zo wat.


[x]#12274 fan maandag 8 februari 2016 @ 11:11:26