OV-fiets
Te fietsen | week 08

Het is helaas nog wel even wachten op de zelfrijdende auto. Zeker omdat ik nogal eens langere afstanden heb af te leggen — het videovergaderen is ook zo’n belofte nog altijd oningelost — en dat dan liever niet per auto doe. Met mij achter het stuur tenminste. Ik beleef daar niets aan, terwijl het autorijden wel concentratie kost, en daarmee een inspanning is.

En als het openbaar vervoer geen storingen heeft, werkt dat in Nederland heel mooi. Wordt de reistijd weliswaar langer dan met een auto, maar kan ik ook rustig wat werk doen onderweg. Een hazenslaapje zelfs, desnoods.

Eenmaal in de plaats van bestemming aangekomen, moet er alleen altijd nog een stukje meer worden afgelegd. Helaas. Vroeger bestond daar als goedkope oplossing de treintaxi voor. Soms ook is verder reizen handig mogelijk met stadsbus, tram, of metro. Te voet eventueel. Gebruikte ik de afgelopen jaren ook met regelmaat de OV-fiets, omdat die in alles net wat meer vrijheid biedt — en mede doordat mijn zakelijke OV-pas ineens kwam met een gratis abonnement op de dienst.

En ook voor de OV-fiets geldt, als de reservering is doorgekomen, het ding voor me klaar staat, en de banden enigszins zijn opgepompt, werkt dat in Nederland heel mooi. Fietsen, zelfs in pak, blijft een ontspanning voor mij.

Helaas ging het met die reserveringen weleens mis. Of dan probeerde ik dagen van tevoren online vast te leggen dan-en-dan een fiets nodig te hebben en dan kon dit al niet meer; om een gebrek aan beschikbare middelen aldaar.

Blijft de OV-fiets ook altijd de ietwat afgeragde fiets van een ander. Die, hoewel het model overal hetzelfde is, lang niet allemaal even goed rijden. Kwam er na het huren bovendien immer de vrees bij met andermans spullen op pad te zijn; wat zo vervelend wordt bij een ongeluk of na diefstal.

Ofwel, ware de zelfrijdende auto al breed beschikbaar geweest, dan was ik nooit op het idee gekomen een vouwfiets te willen hebben. Niet dat zo’n fiets ideaal is. Maar voorlopig hangt elke verplaatsing over enige afstand aan elkaar van de compromissen. Zaken dan zoveel als kan in eigen hand proberen te houden, neemt tenminste iets aan mogelijke ergernissen weg.

[ wordt vervolgd ]


[x]#12316 fan zondag 28 februari 2016 @ 19:25:29