Plooifiets iii
Te fietsen | week 09

Wat me opviel aan de vouwfiets is dat er nauwelijks objectieve informatie over lijkt te bestaan. Terwijl de eerste patenten over fietsen met een plooibaar frame — dat ook weer opengevouwen kan worden — dateren uit de oude oertijd. Van toen er nog niet eens auto’s waren, laat staan kofferbakken.

Sowieso lijdt de fiets trouwens aan dit informatieprobleem — wat dan mede komt omdat het fietsgebruik in Nederland zo uitzonderlijk is. Wij zien het ding niet als leuk sportartikel voor erbij, maar als iets vanzelfsprekends. De mensen hier rijden er gewoon op. Het hele jaar door. En zelfs de grote fietsfabrikanten maken daar hun spullen niet naar. Berg een fiets ’s winters nog nat van de pekel een paar keer op in een onverwarmd schuurtje, wat hier toch niet heel ongebruikelijk is, en kijk wat er dan allemaal heel vlot kapot aan kan gaan.

Maar de vouwfiets is al helemaal niche. Veel van de merken die op dit moment een grote reputatie hebben, zoals Brompton en Birdy, zijn ook begonnen door zonderlingen in schuurtjes en garages. Die werden niet door fietsfabrikanten ontwikkeld.

En juist omdat elke vouwfiets aan elkaar hangt van de compromissen is dat gebrek aan goede neutrale informatie jammer te noemen.

Omdat iedereen altijd zo hoog opgeeft over Brompton bijvoorbeeld, had ik me ooit heel wat voorgesteld van die fietsen. Om bij een eerste keer testen meteen te merken dat 16 inch wieltjes én een stalen fiets niet iets geven waar ik met plezier einden op rijden wou. De Brompton is bedacht voor kleinere en aanzienlijk lichtere mensen dan ik ben.

Geloof ik overigens wel dat het probleem niet per se zit in de kleine wieltjes. Sir Alex Moulton — nog zo’n excentriekeling in een schuurtje — heeft voor mij wel voldoende bewezen dat 20 inch wielen heel prettig kunnen rollen, mits daarbij gecompenseerd door enige vering en demping achter in het frame.

Mijn ongeveerde Tern fietst op zijn ballonbandjes van 42 mm overigens beter over slecht wegdek dan mijn normaal geproportioneerde Koga Roadspeed met zijn hogedrukbandjes van 25 mm. Alleen weet je zoiets pas zeker na er enige tijd op te hebben rondgereden.

[ wordt vervolgd ]


[x]#12324 fan maandag 29 februari 2016 @ 09:15:54