Compromissen i
Te fietsen | week 09

Het eerste compromis dat bij het ontwerp van een vouwfiets gesloten moet worden, is hoe groot de fiets wordt.

Immers, opgevouwen is het mooi als dat pakketje aan fiets zo klein en handzaam wordt als kan. Terwijl omgekeerd geldt dat er geen fiets beter over een slecht wegdek rijdt dan éen met grote wielen.

Nu worden er wel degelijk vouwfietsen gemaakt met grote wielen van 28 inch. De Amerikaanse fabrikant Montague biedt daar het beste voorbeelden van. En ook merken als Dahon en Tern hebben mountainbikes in hun collectie met 26 inch-wielen. Kenmerk van al deze fietsen is alleen wel dat ze niet heel klein zijn op te vouwen. Zo is het stuur niet simpel weg te klappen. Montague lost dit ruimtelijke probleem op door van gebruikers te vragen het voorwiel te verwijden, zodat de voorvork parallel aan het frame kan worden gevouwen.

Dat levert gauw gepruts op.

Tegelijk rijdt zo’n Montague krek als een normale fiets. Dus kan dat merk heel goed de beste keuze biedt aan iemand die wel graag plezierig rond toert, en tegelijk weinig opbergruimte heeft thuis of onderweg — waarbij het dan niet aankomt op de snelheid en het gemak van vouwen.

Er zijn kortom redenen dat bijna alle vouwfietsen kleine 20 inch wieltjes hebben. Zulke wielen rollen nog altijd redelijk, zelfs zonder vering in het frame. En 20 inch wieltjes zijn klein genoeg om een redelijk hanteerbaar pakketje fiets over te houden, eenmaal opgevouwen.

Is me alleen nog altijd niet helemaal duidelijk waarom vrijwel alle vouwers maar éen maat hebben; anders dan gewone fietsen. De mijne zou al bijvoorbeeld geschikt zijn voor iemand van 1 meter 42, en ook nog kunnen dienen voor een lang eind van 1 meter 90. Dat moet wel met schaalgrootte te maken hebben; dat er zo weinig vouwfietsen verkocht worden, dat het goedkoper is om met slechts éen model te volstaan; waarop alleen gemiddelde mensen met een gemiddelde maat lekker rijden.

Enkel dure merken, zoals Bike Friday, of het in Nederland totaal onbekende Bernds, of de eerder genoemde Montague, bieden vouwframes aan in verschillende groottematen.

Dus het kan wel.

[ wordt vervolgd ]


[x]#12330 fan dinsdag 1 maart 2016 @ 11:30:57