Compromissen iii
Te fietsen | week 10

Naast dat vouwfietsen veel wegen, en voor vrijwel niemand de perfecte maat hebben, zijn de goede ook nog eens veel duurder dan gewone fietsen.

Terwijl ze veel harder slijten.

Toegegeven, ook winkels als de Hema of de Aldi hebben weleens vouwfietsen in hun assortiment — die dan niet veel hoeven te kosten. Deze fietsen zijn alleen nog weer kilo’s zwaarder dan gemiddeld, en de kwaliteit van de gemonteerde onderdelen houdt niet over. Wie van gokken houdt kan bovendien tegenwoordig ook kiezen uit een overweldigend aanbod van vouwfietsen bij Chinese webwinkels — met prachtmerken als Audi Mercedes, of Audi BMW.

En voor een ritje op de camping af en toe om even brood te halen, kun je best toe met een fiets waar heel veel misschien niet aan deugt.

De meeste fietsen leggen in hun bestaan nog geen tweeduizend kilometer af.

Bij vele dure onderdelen, zoals naafversnellingen, wordt er ook door de industrie vanuit gegaan dat ze nog geen vijfduizend kilometer zullen hoeven mee te gaan.

Ik moet dus niet zeuren.

Blijft alleen staan dat de banden van 20 inch wieltjes aanzienlijk sneller slijten dan de banden van de normale 28 inch wielen. Of dat achteraan een tandwieltje met 14 tanden, zoals mijn vouwfiets heeft, aanzienlijk gauwer op is dan éen met 22 tanden, zoals nu op mijn Clubman is gemonteerd.

Komt daar de extra slijtage nog bij door de bouw van de vouwfietsen, met de immense einden aluminium nodig om het zadel en het stuur op hoogte te brengen. Ik heb me toch nog bij geen enkele van mijn fietsen eerder zorgen hoeven maken of de zadelpen niet te gauw aan metaalmoeheid zou bezwijken.

Riese & Müller eisen zelfs dat het stuur van hun Birdy vouwfietsen elke twee jaar vervangen wordt door de dealer, willen zij voor hun garantie blijven staan.

En toch telt geen van deze problemen als die vouwfiets er is op het moment dat je een fiets net nodig was. Daarom, tot slot, de volgende keer mijn eerste impressies over de vouwfiets die het toeval in mijn bezit bracht.

[ wordt vervolgd ]


[x]#12339 fan maandag 7 maart 2016 @ 12:06:22