Prijs
Te fietsen | week 12

De firma Brooks bestaat honderdvijftig jaar, dit jaar. In naam.

Het eerste Brooks zadel werd overigens pas gepatenteerd in 1882; dus zal er over zestien jaar vast weer een jubileum komen. Van de blauwe maandag die ik ooit in de reclame werkte, is me in elk geval bijgebleven dat verjaardagen nogal arbitraire marketingtrucjes zijn — omdat ze gratis media-aandacht kunnen opleveren.

De firma Brooks is trouwens al enige tijd niet meer zelfstandig. Dat bedrijf werd door Italianen overgenomen, die vervolgens van het fietszadel een soort luxe-artikel maakte — mede door er nogal prijzige en modische tassen bij te gaan verkopen.

Ik herinner me ooit ƒ 70 te hebben betaald voor een Brooks zadel, in 1995 of 1996. Dat de kosten in guldens die in euro’s werden twintig jaar later, was vervolgens niet heel vreemd. Vrjwel alles verdubbelde sindsdien in prijs. En € 70 wilde ik ook best besteden aan een relatief zwaar oud-modisch leren zadel. Het klassieke model B17 zit goed. Zoals eerder gemeld, ik wou dat er meer was in mijn leven dat zo weinig nadenken vroeg als een Brooks zadel eist.

Maar deze winter wilden dezelfde winkels die heel 2015 nog € 60 à € 70 vroegen voor de B17 ineens € 120 hebben voor precies hetzelfde zadel. Terwijl me niet lijkt dat er schaarste hoeft te zijn op die markt. Hoeveel vraag is er naar zulke zadels? Behalve dan van wat langeafstandsfietsers?

De enige verklaring voor de plotselinge prijsschok die ik kan verzinnen, is dat de firma Brooks gemerkt heeft dat zijn nieuwerwetse zadels, van rubber en katoen, die vanaf het begin € 120 à € 140 moesten opbrengen, ook grif verkochten. De markt werkt dus weer eens krekt andersom als economen en politici altijd doen voorkomen.


[x]#12369 fan zondag 27 maart 2016 @ 12:24:30