Tekenend
Te fietsen | week 14

Het is een opdracht die deskundigen bijvoorbeeld gebruiken in testen naar dementie. Teken een fiets. Uit je hoofd.

Alleen kijken de meeste mensen slecht. Dus zelfs zonder enige geestelijke aftakeling van betekenis hebben velen moeite een fiets te tekenen die zou kunnen functioneren.

Moest ik overigens ook opmerken dat zelfs vaklieden, de tekenaars die wel een voorbeeld erbij mochten gebruiken, het zelden goed doen in mijn ogen. Van de fietsen die zij tekenen, klopt de schaal bijna nooit. Die zijn dan veel te groot ten opzichte van degene die erop zit.

Gianluca Gimini is aanmerkelijk vriendelijker over dit verschijnsel dan ik. Voor hem zijn alle fietsen mooi die mensen uit hun hoofd tekenen. Ook de exemplaren die onmiddellijk in elkaar zouden zakken als er iemand op plaatsnam.

Gimini heeft bovendien niet alleen de moeite genomen om vele mensen spontaan een fiets te laten tekenen, hij is de resultaten vervolgens echt gaan bouwen in een 3D-pakket. Met, ik geef dat direct toe, opmerkelijke resultaten.

Gebrek aan kennis betekent namelijk ook: geen weet hebben van de conventies. Maar daardoor evenmin geremd worden door praktische bezwaren.

De klassieke fiets heeft een frame van buizen in een ruitvorm; de ‘diamant’. En dit model bestaat al zo lang dat het makkelijk is om te vergeten dat het toch een tijd geduurd heeft voor deze ideale vorm gevonden werd. Die heeft ooit bestaan naast vele alternatieven. Dankzij Gianluci Gimini zie ik toch ook terug dat een groep niet heel goed geïnformeerde mensen heel wel in staat is om dezelfde net niet ideale keuzes te maken die de geschiedenis al eens eerder toonde.


[x]#12398 fan woensdag 13 april 2016 @ 08:44:27