Kleine wielen ii
Te fietsen | week 19

Eén niet helemaal verwacht probleem kleeft er overigens wel aan de kleine wielen van mijn vouwfiets. Al hangt dat ook samen met de relatief zware versnelling die ik inmiddels heb gemonteerd.

Het remmen met de terugtraprem is niet altijd even makkelijk te doseren.

Een klein beetje afremmen, is geen enkel probleem; al helemaal niet als de situatie ruim van tevoren is in te schatten. Moeilijk wordt het als ik onverwacht mijn snelheid minderen moet.

Nu grijpen remmen sowieso sneller aan op kleine wieltjes dan op de 28 inch wielen van normale fietsen. Maakt niet uit of het daarbij om velgremmen gaat, van welke aard ook, disc-brakes, of die vermaledijde terugtraprem. Kleine wielen stoppen domweg vlugger.

Geldt voor een terugtraprem alleen ook: hoe kleiner het tandwiel achter is, hoe sneller de rem dan ‘pakken’ zal.

En vooral als ik plots relatief hard moet remmen, blokkeert het achterwiel snel. Te snel. Wat je nu net niet wilt. Op het moment dat het rubber achter slipt op het wegdek verlies je te makkelijk alle normale controle over de fiets.

Heb ik de fiets nu alleen wel zo gemaakt dat ik er ontspannen op zit, voorover gebogen, en daarmee relatief snel rijden kan.

En op zich zijn de reflexen er wel om in te grijpen als ik snel remmen moet. Alleen zijn die reflexen nog altijd afgestemd op het remgedrag van velgremmen — en dan in het bijzonder op die van de voorrem; die zo veel beter de snelheid verminderen kan dan welke achterrem ook.

Komt het er dus misschien toch nog van dat de vouwfiets een voorrem gaat krijgen.


[x]#12436 fan dinsdag 10 mei 2016 @ 11:27:50