Hot foot
Te fietsen | week 23

Dat ik uit zou gaan dijen, eenmaal wat ouder geworden, leek me niet zo heel vreemd. De stofwisseling neemt met de leeftijd in snelheid af. Een mens heeft ook minder energie nodig dan. Alleen had niemand me gewaarschuwd dat mijn voeten het eerst zouden gaan groeien.

In de breedte vooral.

En normaal is er ook nog goed te leven met breder wordende voorvoeten. Ware het niet dat ik inmiddels weer was gaan fietsen. Waarbij diezelfde voorvoet ineens een heel belangrijk contactpunt was geworden tussen mij en de fiets. En contactpunten kunnen zo makkelijk pijnpunten worden.

Ik begon ook gauw last te krijgen van hete voeten, als de afstand boven de veertig kilometer kwam.

Nu was dit niet helemaal nieuw. Ik kende het vervelende verschijnsel nog van veel vroeger, toen ik enkel leefde om op fietsvakantie te gaan. Anders dan toen alleen bestaat er tegenwoordig internet, en daarop is relatief eenvoudig meer informatie te vinden over het probleem.

En waar ik altijd dacht dat mijn voeten het gewoon te heet kregen omdat ze op een zomerdag in te warme schoenen waren opgesloten, speelt er wel degelijk meer. Hotfoot is allereerst een zenuwreactie. Die voetzenuwen raken bekneld. Wat komen kan omdat de voet opzwelt en dan geen ruimte heeft om uit te wijken.

Dus ging ik als test over op sandalen bij het fietsen — maatschoenen laten maken, had ook nog gekund; dit leek me alleen wat ingrijpend en duur als het probleem uiteindelijk niet aan de voetbedekking lag, maar aan wat anders.

En met sandalen was ik direct van de hete voeten af.

Tot in 2016 opnieuw de zomer aanbrak, en zelfs mijn sandalen me al na veertig kilometer alweer hete voeten bezorgden. Waren deze winter mijn voeten vanzelfsprekend nog weer verder uitgedijd, en hoefde er enkel een bandje voor wat ruimer gezet te worden. Duurde het alleen wel erg lang voor dat benul rijpte.


[x]#12473 fan dinsdag 7 juni 2016 @ 11:29:16