Augustus
Te fietsen | week 33

Woensdag, zo beloven de voorspellingen nu, woensdag wordt de eerste dag in augustus waarop het geen moment zal regenen.

Vanzelfsprekend luiden de voorspellingen voor donderdag alweer anders.

Want, dat was de constante toch van deze zomer tot nu toe. Dat het onmogelijk werd om de bui hier en daar te ontlopen. Dat ik me geen fietsrit van enige lengte herinner zonder regen; zelfs al was die dan hoogstens een drup of wat uit een dreigende lucht.

Ritten genoeg ook waarop ik geen enkel moment mijn schaduw heb kunnen zien.

En erg is dit allemaal niet, vervolgens, alleen hoop je in de zomer altijd op beter en droger.

Deze zomer bracht ook de ontdekking hoe vervelend het is om in de stortregen te rijden op een snelle fiets zonder spatborden. Het hemelnat heeft dan namelijk een gulle natte echo, en die spat water gemengd met zand en andere troep van de weg omhoog.

De resten van doodgereden beesten.

Poep.

Heb ik nog het geluk gauw eens met een enorme zadeltas te rijden, zodat mijn rug dan niet wordt vies gespat.

Sommige wielrenners zien die bruine streep op hun rug na een regenrit weliswaar als een ereteken. Ik doe dat niet.

Naarst was trouwens nog dat ook mijn drinkbussen vies werden gespat, en dat dit dan bleef kleven; zodat je bij elke slok de kans had rotzooi binnen te krijgen. Want zo’n fles moet met je handen geopend worden, en naar de mond worden gebracht. Dus komt de troep van die flessen altijd op je handen terug.

Ik weet van iemand die doodziek werd na een regenritje op zijn racefiets langs de Waddenkust, over wegen waar ook nogal wat schapen liepen. Ongetwijfeld heeft die toen schapenpoep binnengekregen. Vloeibaar geworden of niet.

illustratie via GIPHY


[x]#12574 fan maandag 15 augustus 2016 @ 14:48:56