De elleboogzenuw flossen
Te fietsen | week 33

Een fiets bestuur je met je heupen. Dat stuur boven het voorwiel kan er daarom ook wel af. In theorie.

Ik hoorde een fietsenbouwer het stuur ook eens omschrijven als een onderdeel dat allereerst dient om tegen aan te leunen. Want een stuur stuurt meestal niet.

Maar, een doorsnee fietser heeft slechts drie contactpunten met zijn of haar fiets. Pedalen, zadel, en stuur. En zeker bij de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind rijdt, hebben die handen wel wat gewicht te dragen.

En dat gaat niet altijd goed.

Fietsen kan RSI-achtige verschijnselen geven, die ontstaan doordat zo iemand dan te lang éen van twee zenuwen heeft afgeklemd, door de hele tijd in dezelfde houding op het stuur te leunen.

Gelukkig heb ik daar geen last van — sinds ik mijzelf heb aangewend om met regelmaat het stuur net even anders beet te pakken. De voornaamste reden van mijn voorkeur voor racesturen is ook slechts dat die op zo veel verschillende manieren zijn vast te grijpen.

Neemt niet weg dat ik het verschijnsel van vroeger wel ken om slapende of tintelende vingers te krijgen tijdens het fietsen.

En een paar keer de hand van het stuur nemen om die dan los te schudden, hielp lang niet altijd afdoende.

Blijken er simpele oefeningen te bestaan om die tintelvingers te voorkomen. Belangrijk daarbij is zorg te dragen dat de elleboogzenuw [ulnar nerve] altijd vrij kan bewegen. Daartoe moet deze dan met regelmaat geflost worden. Volgens het internet.
 


[x]#12579 fan woensdag 17 augustus 2016 @ 13:14:36