Kofferbak
Te fietsen | week 35

Ruim anderhalf jaar, zo lang heb ik het rekje nu waarmee mijn grote Carradice tas moeiteloos aan het zadel van elke van mijn fietsen is te hangen. Kost het hoogstens een tel of drie om de hele constructie weer los te krijgen, op de plaats van bestemming.

En dat rekje vervolmaakte toch echt de zadeltas als oplossing om bagage mee te nemen op de fiets. Zo tevreden ben ik daar inmiddels mee dat het me eigenlijk verbaast tot anderhalf jaar terug nog zo geklooid te hebben.

Niet al mijn fietsen hebben bagagedragers — lokaal trouwens pakjedragers genaamd.

Bagage aan het zadel heeft bovendien als voordeel dat die op een plaats hangt ontworpen om er een redelijk groot gewicht te torsen. Daar merk je de aanwezigheid meestal niet van.

Zo hoog gehangen wordt de tas bovendien niet vies van opspattend wegnat — tenzij de fiets geen spatborden heeft. Maar dan komt regen altijd ongepland. En dat eeuwige vies worden was toch een groot bezwaar tegen het rondrijden met traditionele fietstassen in een vochtige winter.

Toegegeven, dat het zo makkelijk is geworden om bagage mee te nemen, leidt er ook toe dat ik mijn zadeltas misschien weleens te veel gebruik als kofferbak. Dat er altijd van alles meegezeuld wordt dat helemaal niet hoeft. Omdat de tas een soort doos van Pandora is waar altijd meer inpast, en dus uit te halen is, dan gedacht.

Niet op elke rit hoeven er twee binnenbanden mee, bijvoorbeeld. Of die multitool waarmee vrijwel de hele fiets te demonteren valt. Die opvouwrugzak voor onverwachtse boodschappen.


[x]#12590 fan dinsdag 30 augustus 2016 @ 12:56:54