42 x 18
Te fietsen | week 37

Laurent Fignon voelde dat zijn carrière als professioneel wielrenner ten einde liep, toen hij ineens op een minieme versnelling ging trainen. 42 x 18 werd het toen, in plaats van de gebruikelijk 52 x 15 of 16. Een toeristenverzet in zijn ogen.

En in De renner maakt Tim Krabbé een heel nummer over een vergelijkbaar klein verzet. 43 x 19. De versnelling van de onverzettelijke klimmer.

Die getallen bieden een tijdsbeeld. Van toen zelfs beroepswielrenners net zes tandkransjes achter hadden, ofwel twaalf versnellingen in totaal, en elk daarvan met zorg gekozen was.

Tegenwoordig kan iedereen die dat wil alleen achteraan zo al elf tandkransjes monteren.

Tegenwoordig hoor ik ook nooit iemand meer over zijn of haar favoriete versnellingsverhouding. Er is keuze te over. En niet de versnelling bepaalt de pedaaltred meer. Het is krekt andersom. Bij een bepaald beentempo en een zekere inspanning hoort een tandwielverhouding die daarbij de grootste efficiëntie toestaat.

Maar ik ben nog een beetje old school — door mijn voorkeur om op stalen fietsjes te rijden van bijna veertig jaar oud. Want die fietsen hebben soms slechts zes versnellingen achter. Zonder dat die me daarmee ooit het idee geven iets te missen. In bijna heel Nederland kan het met twee, drie versnellingen wel toe. Met hoogstens nog een vierde daarbij voor als er extra veel tegenwind staat.

Zo bezien zijn ook van die amper twaalf versnellingen van mijn geliefde afstandfiets er acht overkill.

En inderdaad blijk ik wel een geliefde versnelling te hebben. De 42 x 17. Daar toer ik overal ontspannen op rond. Pas als het heel lang boven de dertig kilometer per uur gaat, schakel ik eens een versnellinkje zwaarder.

De 42 x 18, of de 43 x 19, ontbreken op die fiets. Een 18 zit er ook niet op. Alleen is dat wel een aantal tanden dat nuttig kon zijn. Want ik kan nu enkel kiezen tussen de standaard 42 x 17, of de 42 x 19 die ik als eerste tegenwindversnelling zie.

En waar voor Tim Krabbé die 19 een klimverzet was, tol ik daar toch echt vrolijk op het vlakke mee, met een kruissnelheid van ruim boven de vijfentwintig kilometer per uur.


[x]#12614 fan dinsdag 13 september 2016 @ 11:23:01