Verzameling
Te fietsen | week 41

De humorist en acteur Robin Williams [1951 — 2014] hield van fietsen, en verzamelde fietsen. Alleen ging hij dood, hij deed zichzelf tekort, en daarop verdween ook het leven uit die fietscollectie. Een deel van zijn verzameling wordt nu geveild.

Mede omdat de veilingopbrengst naar het goede doel gaat, zijn er geen opvallende koopjes onder de ruim tachtig kavels.

Het veilinghuis biedt niet meer informatie over de fietsen dan de strikt technische gegevens, zoals met welke onderdelen ze zijn opgebouwd, aangevuld met wat achtergronden over de maker.

Wat Williams van zo’n fiets had gevonden, staat er nooit bij. Laat staan waarom die tot de verzameling ging behoren.

En dus wordt de som van deze verzameling nooit groter dan de delen zijn; ook al omdat er geen lijn in de aard van de fietsen zit. Dit kocht iemand met genoeg geld, en voldoende opslagruimte, dus aan fietsen sinds het midden van de jaren negentig.

Schijnt Williams ook weleens een Trek gekregen te hebben van Lance Armstrong, toen die nog een Amerikaanse superheld was.

Zoals eigenlijk altijd bij andermans verzamelingen werd ik geen enkele keer hebberig bij het bekijken van de kavels. Terwijl sommige fietsen objectief gezien mij normaal toch hebberig hadden horen te maken. Had iemand éen zo’n bijzondere fiets gehad, bijvoorbeeld.

Deels komt dat dan nu omdat mijn voorkeur uitgaat naar de esthetiek van net wat oudere fietsen; zoals gemaakt werden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Deels woog vreemd genoeg daarbij ook praktisch inzicht mee. Een fiets waarop nooit gereden wordt, is een dood ding. Maar rijden doet slijten. En dan is het puur onhandig om zeg een Dura Ace-cassette van rond de eeuwwisseling ooit nog eens te moeten vervangen. Die worden niet meer gemaakt. Dus om er mee te rijden zou je zo’n fiets eigenlijk al moeten voorzien van onderdelen die wel mogen slijten. Waarop zo’n fiets weliswaar meer eigen wordt, maar niet meer des Robin Williams’ is.

Dat Williams van fietsen hield, wist ik ergens nog wel, maar is altijd een los feitje gebleven, wat nooit een helder verhaal zou worden. Deze veiling maakt ook zo treurig omdat het echte verhaal nog altijd niet verteld is.

Een samenraapsel aan deels relatief dure spullen van een dode man staat er te koop.


[x]#12675 fan vrijdag 14 oktober 2016 @ 18:53:46