Borgmoersleutel
Te fietsen | week 44

Vrijwel al mijn fietsen hebben heel traditionele, inmiddels ouderwets geworden trapassen. Met zo’n losse as, en met kogellagers waarvan de kogels stuk voor stuk te vervangen zijn. Maar die werken verder goed. De meeste innovatie die sinds 1980 aan trapassen is verricht, biedt voor mij niet per se verbeteringen. Stijver hoeft niet van mij, want ik fiets op souplesse, en van lichtere constructies is me al evenmin het voordeel duidelijk.

Hoogstens is nog te discussiëren over de vraag of hedendaagse trapassen met afgesloten kogellagers niet onderhoudsvriendelijker zijn. Want, dat oude systeem van mijn fietsen weert het water van buiten veel minder goed. En eenmaal er vocht in zo’n bracketpot kan komen, begint de slijtage. Helemaal als het winters vocht is, met zout erin.

Nu fiets ook ik weleens in de regen, ondanks de voorspellingen van Buienradar, vanwege ons zeeklimaat. Alleen wordt mijn fiets thuis vervolgens altijd in een droge ruimte opgeborgen. Ook komt het eigenlijk nooit voor dat er eentje lang buiten in de regen staat.

En het lijkt me dat er daarmee al twee oorzaken zijn weggenomen om vochtproblemen in dat bracket te krijgen.

Bij de grote beurt in het voorjaar hoefde ik tot nu toe nooit wat te doen aan de trapas van een fiets. Hoogstens ging er dan weer even wat vers kogellagervet in.

Heb ik ondertussen wel een Tacx borgmoersleutel gekocht, om makkelijker aan die trapassen te kunnen werken, voor die ene keer per jaar. Het lukte ook om zo’n borgmoer te verwijderen met een haaksleutel. Alleen gleed die wel heel makkelijk weg — en da’s nooit prettig bij gereedschap wat enige kracht vereist bij het gebruik.

Die Tacx heeft nu net een kunststof tegenhouder om dat wegglijden te voorkomen.

Zit de opening in deze sleutel voor mijn gevoel wel vreemd gespiegeld ten opzichte van het gebruik. Alleen werkt het ding zo ook.


[x]#12723 fan vrijdag 4 november 2016 @ 11:59:30