Kou
Te fietsen | week 46

Zaterdagochtend zag mij al vroeg buiten. Donker was het nog. Al kwam de zon binnen het uur op — de rozevingerige dageraad brak zelfs veel eerder aan dan ik verwacht had, omdat het zo helder was.

Met het aarzelende licht dat de ochtend bracht, veranderde nog iets. De velden lagen er van het ene moment op het andere wit bij van de rijp. En prompt ook leek het kouder te zijn geworden.

Nog kouder.

De luchtvochtigheid was hoog, tot 97% zag ik later. En zo veel vocht in de lucht is onprettig als de temperatuur tot rond het vriespunt daalt. Koudere omstandigheden dan deze ken ik niet. Want vreemd genoeg voelt het in Nederland minder koud aan als het stevig vriest; dan is die snijdende kilte tenminste verdwenen; omdat zulke lucht minder water bevat.

Moest het natuurlijk niet onbarmhartig waaien.

Ondertussen zat ik niet ontevreden op mijn fiets. Er was een doel om buiten te zijn, zelfs al waren de omstandigheden er niet naar, en mijn kleding bood adequaat bescherming. Er zat zelfs nog leven in mijn voeten na een uur. Anders toch mijn kwetsbaarste plek bij het fietsen in de winter. Het had zin gehad om mijn schoenen groter te kopen, om daarin dan met gemak twee paar sokken te kunnen dragen.

Kies laagjes.

Eerste tegenslag was dat het water in mijn bidon al in drie kwartier in ijspap veranderde. Dus was er niets meer uit de drinkfles te krijgen, terwijl drinken moet.

Tweede probleem trad op toen ik afstapte om in de luwte van een bushokje dan maar wat uit mijn fietstas te halen. Waarbij mijn gezichtspieren te verstijfd bleken door de tegenwind om uit een blikje te kúnnen drinken. Zoals een verdoving van bij de tandarts ook nog lang de normale coördinatie beïnvloeden kan.

Goedkoopste oplossing om mijn gezicht beter tegen de weersomstandigheden te beschermen schijnt een volle baard te zijn. Die groeit vanzelf. Geheel kosteloos. Had ik alleen deze zomer al moeten ophouden om me te scheren.

Dus is het nu zoeken naar iets wat belemmert dat mijn bril de hele tijd beslaat van mijn warme adem — want dat het zin zou hebben om onder vergelijkbare omstandigheden een bivakmuts te dragen, is me wel duidelijk.


[x]#12751 fan maandag 14 november 2016 @ 12:48:38