Troepje
Te fietsen | week 47

Nooit liggen de wegen er smeriger bij dan in november. Als de zon inmiddels zo ver weg staat dat een wegdek niet zo weer droog is eenmaal nat geworden van de regen. Zand ligt er dan op. Modder van de landbouwwerktuigen. Rottende bladertroep.

Drek van koeien bij de boerderijen waar ze nog niet permanent op stal zijn gezet.

Toegegeven, als oktober een natte herfstmaand is, anders dan dit jaar, begint de ellende al weken eerder.

Door het wonder dat luchtband heet, hobbel je dan als fietser doorgaans overal wel overheen. Spatborden op je fiets, liefst met een beetje lengte, en je merkt nauwelijks iets van de zooi. Tot alle opgeworpen troep zo’n dikke korst in dat spatbord heeft gevormd, dat er dan toch wat begint aan te lopen.

Hebben lange spatborden ook nog het nadeel makkelijk blaadjes van de weg op te lepelen, waarop ze gillend vast kunnen komen te zitten.

Maar elk jaar ben ik net te laat met het waxen van mijn winterfietsen. Terwijl de datum me toch bekend is. Ik kan zelfs al kalenders lezen.

Was op een fiets maakt dat alle troep net wat makkelijk weg te borstelen is, eenmaal droog. Daar kun je een verzorgingsproduct voor gebruiken dat eigenlijk voor auto’s is bedoeld. Alleen kan een meubelwas, zoals Pledge, die bescherming ook wel bieden.

En het kan zeker geen kwaad om een fiets helemaal schoon te soppen, voor de was wordt opgespoten. Kun je alle onderdelen nog eens goed bekijken, en zien of er nog iets vervangen worden moet. Ware het niet dat zo’n poetsbeurt domweg leuker was geweest in de zomer, of de nazomer. Toen het warmer was. En de fiets nog niet zo vies.


[x]#12757 fan maandag 21 november 2016 @ 09:11:19